Àfrica Occidental

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Mapa dels estats que integren l'Àfrica Occidental

Àfrica Occidental és una regió d'Àfrica que ocupa aproximadament l'àrea situada entre el golf de Guinea, el desert del Sàhara i Chad, encara que alguns discrepen d'estos llímits.

És una regió de poca altitut mijana. Al nort destaca el Sahel, de clima semiàrit. Conté una franja estreta de bosc tropical.

La religió majoritària és l'Islam, si be hi ha zones cristianes i animistes.

Encara que hi ha abundància de recursos naturals, el desenroll econòmic global de la regió és baix. La fam periòdica i el sida són els principals problemes per al seu creiximent. La Comunitat Econòmica dels Estats d'Àfrica Occidental intenta incrementar la renda dels països membres.

Estats integrants[editar]

Els estats que normalment s'inclouen dins esta regió són els següents:

Mauritània i el Sàhara Occidental (pertanyents a Àfrica del Nort) i Chad (d'Àfrica Central) també s'inclouen a sovint a Àfrica Occidental. A vegades, els estats de Nigèria en avall (Camerun, Guinea Equatorial, São Tomé i Príncipe, Gabon i Congo) no hi són inclosos, ya que es consideren part d'Àfrica Central.

Història[editar]

En la prehistòria varen arribar els primers hòmens a la regió, provablement uns pobladors relacionats en els pigmeus, sobre el 12000 aC. En la domesticació del gamell varen escomençar els intercanvis comercials en els pobles d'Àfrica del Nord. Se'ls venia or a canvi de cavalls i manufactures.

Els grans imperis de la regió es varen formar a partir del sigle VIII. Destaca el dels soninké (en Ghana), els sosso (en Mali) i els yoruba.

En el sigle XV els portuguesos varen escomençar a extraure'n esclaus i hi varen favorir la formació d'imperis dependents del colonialisme. La regió va ser colonisada bàsicament per França i Anglaterra, que lluitaven pel seu control. La resistència local a l'ocupació i a l'esclavitut no va prendre força fins al sigle XIX, lligada als moviments islàmics.

En l'any 1957 Ghana va ser el primer país subsaharià en conseguir la independència. Els estats resultants de la descolonisació han patit numeroses guerres durant el sigle XX. Els governs estan permanentment tacats per la corrupció i la democràcia no hi està prou consolidada.


 
Països d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Algèria    Egipte    Líbia    Marroc    Mauritània    Sudan    Tunísia
Àfrica Occidental : Benín    Burkina Faso    Camerun    Cap Vert    Costa d'Ivori    Gabon    Gàmbia    Ghana    Guinea    Guinea Bissau    Guinea Equatorial    Libèria    Mali    Níger    Nigèria    República del Congo    São Tomé i Príncipe    Senegal    Serra Leone    Togo
Àfrica Central : Burundi    República Centreafricana    República Democràtica del Congo    Ruanda    Chad
Àfrica Oriental : Jibuti    Eritrea    Etiopia    Kènia    Seychelles    Somàlia    Sudan del Sur    Tanzània    Uganda
Àfrica Austral : Angola    Botsvana    Comores    Lesotho    Madagascar    Malawi    Maurici    Moçambic    Namíbia    Suràfrica    Suazinlàndia    Zàmbia    Zimbaue