Àfrica Oriental

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Mapa dels estats que integren Àfrica Oriental

Àfrica Oriental forma part del continent africà i acostuma a incloure els estats i territoris següents:

Burundi i Ruanda (estats d'Àfrica Central), Madagascar, les Comores, les dependències franceses de Mayotte i la Reunió, Maurici, Malawi i Moçambic (pertanyents a l'Àfrica Austral) i Sudan del Sur (a vegades adscrit a l'Àfrica del Nort) també es consideren a sovint part d'Àfrica Oriental.

A esta regió també hi pertanyen Somalilàndia i Puntlàndia, que formalment són part de Somàlia, pero que de fet actuen com a estats independents i intenten conseguir el reconeiximent internacional.

En Àfrica Oriental es troben, ademés de la vall del Rift, les montanyes més altes del continent (el Kilimanjaro i el Mont Kenya), el llac més extens (el llac Victòria) i el riu més llarc (el Nil).

Esta regió, que tradicionalment havia estat molt relacionada en els àraps, en el sigle XIX no es va poder fugir de la pressió de les potències colonials europees, que es varen repartir el territori i varen explotar-ne en benefici propi els recursos econòmics.

Repartiment colonial:

Els estats de la regió han d'afrontar problemes com la pobrea de gran part de la seua població, un deute extern agobiant i, en alguns casos, una forta incidència del VIH o la difícil superació de guerres civils o internacionals. Encara aixina cal matisar, perqué no és comparable la situació d'estabilitat política i de respecte als drets humans de Tanzània o de Kenya en els casos de Somàlia o del Sudan.

Alguns endrets de l'Àfrica Oriental s'associen en les grans concentracions d'animals salvages (elefants, girafes, lleons, zebres, rinoceronts...), pero les poblacions d'estos animals disminuïxen per la reducció del seu hàbitat i, en alguns casos, per la caça furtiva. Pese a tot, atrauen gran número de turistes i representen una important font d'ingressos per a les economies de Kenya, Tanzània o Uganda. 
Països d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Algèria    Egipte    Líbia    Marroc    Mauritània    Sudan    Tunísia
Àfrica Occidental : Benín    Burkina Faso    Camerun    Cap Vert    Costa d'Ivori    Gabon    Gàmbia    Ghana    Guinea    Guinea Bissau    Guinea Equatorial    Libèria    Mali    Níger    Nigèria    República del Congo    São Tomé i Príncipe    Senegal    Serra Leone    Togo
Àfrica Central : Burundi    República Centreafricana    República Democràtica del Congo    Ruanda    Chad
Àfrica Oriental : Jibuti    Eritrea    Etiopia    Kènia    Seychelles    Somàlia    Sudan del Sur    Tanzània    Uganda
Àfrica Austral : Angola    Botsvana    Comores    Lesotho    Madagascar    Malawi    Maurici    Moçambic    Namíbia    Suràfrica    Suazinlàndia    Zàmbia    Zimbaue