Acció Nacionalista Valenciana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
(Redirigit des de «Accio Nacionalista Valenciana»)
Saltar a: navegació, buscar
Accio Nacionalista Valenciana (ACNV)
Logo d'Accio Nalionalista Valenciana
President Miquel Real
Líder {{{líder}}}
Portaveu {{{portaveu}}}
Fundació 1933-1936. Refundació en 2006.
Dissolució {{{dissolució}}}
Sèu Sueca (Valéncia)
Ideologia política nacionalisme i valencianisme
Afiliació internacional
Partits que la componen {{{partits}}}
Web http://www.accionacionalistavalenciana.com
Eixemplar del 16 de Juny de 1934 del Periòdic “Accio” d'Acció Nacionalista Valenciana que es publicava semanalment

Accio Nacionalista Valenciana (ACNV) és un partit polític valencià d'ideologia nacionalista valenciana que agrupa a ciutadans en la defensa de l'identitat valenciana. El marc d'actuació d'Acció Nacionalista Valenciana és unicament el territori valencià, regne secular.

Ideologia[editar]

Ideològicament, ACNV és un partit de centre moderat, lliberal, i valencianiste. Nacionalista en lo econòmic i en lo polític, més allà del regionalisme d'Unió Valenciana.

Llingüística i identitàriament parlant, defenen decididament la llengua valenciana i les Normes d'El Puig, tenint en conte, que u dels motius dels seus fundadors per a crear el nou partit i refundar ACNV, era que UV havia fet una defensa molt fluixa i tébea de la llengua i l'identitat valencianes en les institucions a on tenia representació.

El nacionalisme econòmic d'Acció té principalment dos propostes: La primera seria la firma d'un nou concert econòmic i fiscal per a Valéncia, aixina els imposts dels valencians, es quedarien en Valéncia. La segona és la promoció i consum dels productes valencians. Per a fomentar els productes valencians, Acció Nacionalista Valenciana exigix un euro més barat, i majors imposts per als productes que venen de China i el Marroc. També aposten perque Valéncia tinga veu pròpia en Europa, en contacte directe, sense intermediaris ni lobbys promadrit o probarcelona.

Culturalment, Acció defén la Real Senyera Valenciana, la llengua valenciana i les Normes d'El Puig. Les Normes d'El Puig, son les normes ortogràfiques valencianes, evolució dels estudis i les gramàtiques de Josep Nebot i el Pare Fullana. Acció Nacionalista Valenciana rebuja les Normes de la AVLl, per no ser més que les normes catalanes de l'Institut d'Estudis Catalans, que no s'apliquen ni es poden utilisar per a la llengua valenciana

Història[editar]

Partit històric des de l'any 1933[editar]

El partit polític fon fundat inicialment en agost de 1933, en els seus orígens tenia un caràcter nacionaliste, valencianiste i de marcada tendència catòlica.

Va ser format per jóvens estudiants universitaris procedents de l'Agrupació Valencianista de la Dreta, una escissió valencianista de la Dreta Regional Valenciana.

La seua publicació principal era el semanari Acció (1934). Els seus principals directius foren Miquel Adlert i Xavier Casp.

Defenia l'existència de la personalitat nacional valenciana i reclamava un estatut d'autonomia per a la Nació Valenciana. A partir del més de juny de 1935 pendrà el nom d'Acció Valenciana. Es va dissoldre en mig dels inicis de la guerra civil espanyola, el local fon incautat per l'UGT de la neteja pública, i molts socis foren fusilats.

En març de 1939 Xavier Casp, Miquel Adlert, Josep Sanç Moya, Josep Vila Cabanes i Ricart Sanmartín Bargues intentaren reconstruir el grup en forma de societat folclòrica, pero foren denunciats al Governador Civil, qui va prohibir definitivament la societat en març de 1940.

Refundació en l'any 2006[editar]

En l'any 2005 diversos valencianistes provinents d'una Unió Valenciana que en aquell moment estava desintegrant-se, pensen en crear atre partit valencianiste que responga al seu ideal valencianiste i recuperar el vell partit de Miquel Adlert i Xavier Casp. En eixe any realisen diversos actes, ya com a Acció Nacionalista Valenciana, i serà oficialment en febrer de 2006 quan Acció Nacionalista Valenciana es reactiva i es refunda de manera oficial.

Activitats[editar]

El partit ha editat 12 números del seu bolletí informatiu Accio. Presentà una llista en un municipi de l'Horta de Valéncia en les Eleccions Municipals de 2007. No presentaren llista en les eleccions a les Corts Valencianes dels anys 2007 i 2011 ni en les Municipals de l'any 2011.

A lo llarc dels anys 2013 i 2014, Accio Nacionalista Valenciana s'implanta en les comarques de la Plana Baixa, Baix Vinalopó, El Camp de Morvedre, l'Horta de Valéncia, el Camp del Túria, La Ribera, i La Costera i en una vintena de ciutats i pobles de Valéncia.

En març de 2014 Accio Nacionalista Valenciana aplegà a un acort en el partit nacionaliste Coalición Canaria, pel qual ACNV podrà fer preguntes escrites al govern espanyol per mig de la formació canaria.[1] De la mateixa manera, ACNV té acorts en el Partido Regionalista por Andalucía Oriental (PRAO) per a reclamar l'unió de la mediterrànea en l'atlàntic europeu, per mig del corredor ferroviari per Aragó. [2]

En 2014 anuncià un acort electoral en UNIO, Renovacio Politica, Bloque Aragonés i PRAO per a concòrrer junts en les eleccions europees en el nom Proyecto Europa.

En 2015 anuncià un acort electoral en UNIO i Renovacio Politica per a concòrrer junts en les eleccions autonòmiques i municipals de maig de 2015 en la coalició AVANT.

Enllaços externs[editar]

Referències[editar]