Administració sanitària

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

L'administració en salut o administració sanitària és la ciència social i tècnica relacionada en la planificació, organisació, direcció i control de les empreses públiques i privades del sector salut, mig ambient, recursos naturals, sanejament bàsic urbà i rural, innovació tecnològica, per mig de l'optimisació de recursos financers, tecnològics i humans.[1]En atres paraules, l'administració en salut és l'administració d'empreses aplicada a les empreses proveïdores de bens i servicis de salut - sanitaris, i ambientals, que resulten en el manteniment o restabliment en la salut de les persones usuàries, a els qui -dins de l'establiment de salut- se'ls denominen clients i/o pacients; aixina com del desenroll sostenible.

La formació d'un administrador en salut deu estar en funció de les necessitats de dit sector, deu tindre la capacitat acadèmica, autonomia, valors i visió d'acort en l'empresa que dirigixca per a optimisar els seus recursos materials, econòmics, humans, tecnològics i el coneiximent.

A l'administració en salut també se la coneix en els noms de gerència en salut, gestió sanitària, gestió clínica, administració d'empreses de salut, administració de servicis de salut i gerència de servicis de salut. Es destaca la Tecnologia en Sanejament Ambiental com a base per a l'Administració en Salut.

Camp laboral[editar]

Els professionals de l'administració en salut treballen principalment en les àrees gerencials i directives de les institucions vinculades al camp de la salut. El major ranc d'un administrador en salut equival al d'un gerent general, dins d'una empresa del sector salut. Els administradors en salut s'especialisen en l'administració d'àrees funcionals d'empreses de salut; tals com operacions, màrqueting de servicis de salut, finances i costs en salut, llogística de medicaments i insums, gestió del talent humà, gestió de la calitat, gestió de llits hospitalaris, gestió de riscs i segurs en salut, entre atres especialisacions. Atres tipos de especialisació són aplicades als tipos d'establiments de salut que s'administra, tals com a administració de clíniques i administració d'hospitals.

Sector privat[editar]

Plantilla:@AP

Sector públic[editar]

Artícul principal → Empresa pública.


Educació[editar]

L'Administració en Salut se sol estudiar en Facultats d'Administració d'empreses o, en algunes institucions, en Facultats de Salut Pública. Encara que la majoria d'administradors en salut han segut prèviament professionals de la salut, este no és un requisit indispensable. Esta professió s'oferix a nivell mundial en programes de Llicenciatura, Especialitat Mèdica, Diplomar, Mestrage i Doctorat.

Esta és una llista d'universitats i institucions d'educació superior de Amèrica Llatina que oferixen la Llicenciatura en Administració en Salut:

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]

  • Díaz de Santos (ed.). (en Español). ISBN 13: 978-84-7978-734-9.
  • Obtingut de «http://www.lenciclopedia.org/index.php?title=Administració_sanitària&oldid=138695»