Agost

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

Plantilla:CalendariDia1dimar Agost és l'octau mes del any en el calendari gregorià i té 31 dies. Se li va posar este nom en honor de l'emperador romà August Octavi (Augustus Octavius). En l'antic calendari romà, l'any començava en el mes de març i el sext mes es cridava Sextilis pero, l'any 24 abans de la nostra era, Octavi August va decidir donar-li el seu nom i des de llavors Sextilis es va cridar Augustus. Octavi imitava aixina al ya difunt Juliol Cèsar qui, vint-i-un anys abans, havia fet el mateix en el quint mes, fins llavors cridat Quinctilis i que en ell va passar a cridar-se Iulius en homenage a la família Iulia, a la que pertanyia.

Pero donar el seu nom a Sextilis li va paréixer poc a Octavio, el qual considerava que encara no havia conseguit la mateixa glòria que Juliol Cèsar, ya que Iulius tenia 31 dies i Augustus, només 29. Per eixa raó, l'emperador va alterar la duració d'uns quants mesos, llevant i posant dies, fins a conseguir que ‘el seu' mes tinguera 31 dies. És per això que encara hui, dos mil anys despuix, juliol i agost tenen 31 dies cada u.

Fon triat este mes per a honrar l'emperador perqué en ell va véncer a Cleopatra i Marc Antoni i va entrar triumfador en Roma.

Agost comença (astrològicament) en el signe de Llig i acaba en Virgo.

En Irlanda, el mes d'agost es nomena Lúnasa (de l'antic irlandés Lughnasadh) i presa el seu nom del deu Lugh. El primer Dilluns d'agost és un dels dies festius nacionals en la República d'Irlanda.

La pedra d'agost és el sardònix, i la seua flor, la rosella.