Alqueria de l'Aigua Fresca

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Alqueria de l'Aigua Fresca

L'Alqueria del Aigua Fresca (també denominada Torre Sonàmbula ) és un edifici residencial fortificat construït entre els sigles XV i XVI que es localisa en el terme municipal de Sagunt, província de Valéncia.

Descripció[editar]

En el sigle XVI i degut als numerosos atacs de pirates en la costa, les Corts de Monzón acordaren la construcció d'obres per a la defensa del litoral, aixina com la creació d'una guàrdia costera, construint-se torres de vigilància i defensa. Això dona lloc al alçament d'atres torres aixina com la fortificació d'edificis en l'àmbit rural, com la alqueria de l'Aigua Fresca, per a albergar a les gents en moments de incertitut o perill.

Parts integrants[editar]

El conjunt d'edificacions ha sofrit distintes modificacions a lo llarc de la seua història i en l'actualitat se conserva dins del seu tancament, l'hort, una torre, una vivenda i un aljup.

  • La torre és de planta rectangular i construïda en pedra treballada en morter. Consta de tres plantes i un terrat, rematada con merlons, parcialment restaurats. Esta torre pogué tindre un us residencial com proven l'ubicació de les finestres als costats este i sur i detalls com la conservació de finestres en l'últim pis.
  • Junt a la torre i conectada con esta, es troba l'antiga vivenda dels casers. La planta actual, de una sola crujia i coberta a un aigua, està formada per cinc cossos simètrics en la entrada principal i les escales d'accés al pis situades en el cos central.
  • Adossats al mur, i formant un conjunt separat es troben els restos d'una série de edificacions de mamposteria demolides i construïdes recolzant-se en el mur de tancament exterior.
  • L'aljup es situa en un extrem del conjunt. Te accés per una entrada de pedra tallada, en dintel d'una sola peça, d'inspiració gòtica. Els escalons que baixen fins a l'aixeta estan també construïts en sillars i coberts en revolta de canó. La calitat de l'aigua conservada en la cisterna que servia d'abastiment per a molts veïns de Sagunt ha donat nom a la alqueria.