Alqueria del Duc

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Alqueria del Duc de Gandia

L'Alqueria del Duc, també denominada Alqueria de Don Alonso és una alqueria-fortalea que se localisa en el terme municipal de Gandia, en la Província de Valéncia, en la partida denominada Font de Montaner, al peu del Castell de Bairén.

Descripció[editar]

Es tracta d'una alqueria fortalea de planta quadrada en un pati central de semblants proporcions al perímetro exterior, de manera que la seua teulada se recolza sobre els quadrilàters intern i extern de l'edifici a base de murs de carrega. Consta de dos plantes, destinant-se la baixa a cavallerices, graner, almagasén, servici etc. i el seu pis superior per a us dels ducs, contant en un saló, capella i habitacions.

La construcció se realisà a base de murs de pedra irregular, unida en barreja, salvo en les cantonades, marcs de portes, rebanques i els quatre torrellons que coronen els ànguls de l'edifici que són de sellars, sent la coberta de teula aràbic, sustentada en estructura de fusta.

Des de el punt de vista defensiu, ademés dels torrellons angulars de pedra que sobreïxen en el pis alt, nos trobem en atres elements característics com són les troneres i els tous de la planta baixa, ya que esta alqueria degué tindre inicialment un caràcter militar com post alvançat de vigilància davant les freqüents incursions de pirates i berberescs.