Alqueria fortificada de la Torre dels Pares

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Alqueria fortificada de la Torre dels Pares

L'Alqueria Fortificada de la Torre dels Pares, està situada al costat de la carretera de Gandia a Daimús, en el terme municipal de Gandia, en la comarca de La Safor, en la Comunitat Valenciana, i està catalogada com a Bé d'interès cultural en anotació ministerial número 176840 i data d'anotació 7 de juliol de 2010.

És un antic edifici fortificat en torre de vigia alta (possiblement del sigle XIV, encara que, provablement la torre es va erigir sobre una atra almohade del sigle XI, en fàbrica de mamposteria i reforços de sellars en els cantons), el nom es pot deure al fet de que va estar en possessió dels frares de la Companyia de Jesús des del sigle XVI.

Descripció historicoartística[editar]

L'alqueria està situada al mig del camp, rodejada per una gran extensió de tarongers. El duc Pere Lluís de Borja la va adquirir en l'any 1486 als germans Balaguer (Jaume, Francesc i Miquel), pero en 1609 va passar a mans de la Companyia de Jesús i es va adscriure al patrimoni del Colege - Universitat Jesuïta de Gandia. Com durant el sigle XVII els pirates Berberescs solien atacar a les poblacions costeres del mediterràneu, els jesuïtes varen haver de protegir l'alqueria, construint una torre de sentinela.

La torre es troba en l'interior del pati adossada al cos residencial de l'alqueria, encara que en una gran independència volumètrica. És de planta rectangular d'aproximadament 5,50 x 6,75 metros de perímetro, en cinc altures. La coberta és de quatre aigües de teula plana. El cos superior presenta una chicoteta moltura sobre la qual es recolzen tres finestres, en els seus costats nort i sur, rematades en arcs de mig punt, mentres que en els laterals est i oest hi ha quatre finestres. El restant de l'alqueria va patir un important remodelat a finals del sigle XIX i principis del XX.

Referències[editar]