Araucària

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Araucària

L'Araucària és un gènero de plantes en flor de la família Araucariaceae.

Descripció[editar]

Són arbres pinòpsids i perennifolis en un tronc massiu que segons l'espècie pot arribar a alçades de 30-80 m. Les branques s'estenen de forma horisontal i les fulles són en forma d'agulla, típica de les coníferes.

Generalment les araucàries són dioiques, en pinyes mascles i femelles en arbres separats. Ocasionalment, pero, hi ha arbres monoics o arbres que canvien de sexe en l'edat. Les pinyes femelles són globuloses i poden tindre de 7 a 25 cm de diàmetro segons l'espècie. Contenen 80-200 llavors comestibles, similar als pinyons. Les pinyes mascles són més menudes, de 4 a 10 cm de llagaria i entre 1.5-5 cm d'amplària.

N'hi ha 19 espècies dividides en dos seccions. Es troben en certes zones de l'Hemisferi Sur, en la més gran diversitat a Nova Caledònia. El nom del gènero prové de "Araucano", el nom en que els colonisadors espanyols denominaven als Mapuches de Chile.

Usos[editar]

Tradicionalment els pinyons eren una font d'aliment per els habitants de les regions a on creixen de forma natural. La fusta d'araucària també és molt apreciada i algunes de les espècies s'utilisen en jardineria.

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]