Arc romà de Cabanes

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Arco romano de Cabanes.jpg

L'Arc romà de Cabanes és un arc de triumf romà construït en el Sigle II d. de C. situat en la localitat espanyola de Cabanes, a dos quilómetros i mig del centre urbà, junt a la via Augusta i a l'actual carretera CV-157, en mig de la planura a la que dona nom.

Història[editar]

Segons les seues característiques constructives i els models utilisats en época romana, se pot situar cronològicament la seua construcció vora el sigle II, per la troballa al peu de l'arc de vàries monedes d'eixa época, ademés de la seua semblança en atres monuments coetàneus. Per la seua localisació geogràfica sobre la via Augusta i alluntat de qualsevol ciutat romana o llímit administratiu, lo més provable és que es tracte d'un arc privat de caràcter honorífic-funerari, associat a una vila rural ubicada junt al monument.

L'arc romà de Cabanes va ser declarat Monument Històric-Artístic pertanyent al Tesor Artístic Nacional per Decret de 3 de juny de 1931, i des de llavors ha segut objecte de diferents remodelacions i programes de conservació. En l'any 2004 l'Ajuntament de Cabanes va elaborar el Pla Especial de Protecció de la Senda dels Romans i de l'Arc de Cabanes per a la seua protecció.