Arcos de las Salinas

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Arcos de las Salinas (Terol)

Arcos de las Salinas és un municipi de la província de Terol en la comunitat d'Aragó, pertanyent a la comarca aragonesa de Gúdar-Javalambre.

Té una superfície de 112,98 km² i segons el cens de l'any 2023, conta en una població de 116 habitants (INE 2019).

Coneguda com «Archos» de les cròniques baixmigevals, el seu nom es deu a l'existència d'unes salines que existixen aigües avall del ric Arcs, a casi dos quilómetros de la població, direcció oest. Unes Salines d'interior (sigle XIII), de propietat privada, formades per un complex històric etnogràfic catalogat com Be d'Interés Cultural des de l'any 2010 que es troba en un deficient estat de conservació. Hui existix una fundació constituïda pels propietaris de les Salines que s'està fent càrrec de la seua posada en valor, la Fundació Reals Salines d'Arcs de les Salines ​, dita Fundació el 15 de setembre de 2019, va recuperar la romeria de la verge dels Dolors de les Salines celebrant la eucaristía D.Francisco Gómez Cantero bisbe de Terol i Albarracín i el 29 de setembre de 2019​ va organisar la I celebració de la visita del Rei Jaume I a les Salines, commemorant-se el 760 aniversari.

En giner de l'any 2019, l'Ajuntament d'este mateix municipi va publicar una nota informativa sobre les Salines, en la participació de l'especialiste arqueòlec Javier Ibáñez González. En la mateixa nota s'explica l'evolució jurídic-administrativa dels últims anys, la visió municipal i la voluntat de solucionar tal qüestió primordial de manera eficaç i pactada.

Els diversos caserius que integren Arcs són Aigua Bona, Hoya de la Carrasca, La Dehesilla, La Higuera, La Torre, Ames, Les Salines, Els Villares, Mes del Riu, Royuela,Tormagal i Zacarías, ademés contava en un Batán, una Fàbrica de Llana, dos molins i una Central Elèctrica.

Trobant-se en una zona protegida com LIC (Lloc d'Interés Comunitari), conta en una gran riquea de flora i de fauna.

A lo llarc del municipi s'observen arcs en els seus corresponents portals, tot això de l'época, que hui dia s'han restaurat. Actualment el municipi es troba en una deriva de recuperació de Patrimoni arquitectònic, com a eixemples, l'Iglésia de l'Inmaculada (recentment restaurada) i el Batán, també l'Antic Ajuntament s'ha restaurat, en el qual s'han tret a la llum, sellars de pedra en varis sigles d'antiguetat.

El municipi conta en un hotel, en dos bars, una tenda d'ultramarins, una carniceria, una cafeteria i un forn, que conta en més de dos sigles d'antiguetat.

Diverses ermites es repartixen pel Terme Municipal (Sant Juanico, Verge dels Dolors, Santa Quiteria, Sant Cristóbal i Sant Blas, Sant Roque, Sant Salvador). La seua situació privilegiada conforma un núcleu habitat sense contaminació acústica ni lumínica. Històricament s'ha caracterisat per una agricultura tradicional i autosuficient, ademés de la ganaderia; activitats totes elles presents hui dia. Ha dispost també de vàries piscifactories, que varen deixar de ser actives.

Arcs de les Salines està banyat per diversos cabals d'aigua, destaquen el riu Arcs, i el riu Torrijano. També existix una piscina municipal i una nau municipal d'actes, celebracions i festes.

Les seues festes són el 12 d'octubre, dia del Pilar, ademés de la romeria en honor a santa Quiteria, sant Juanico, la Mare de Deu dels Dolors i Sant Salvador, aixina com sant Cristóbal i sant Blas. El dia 15 d'agost se celebra el dia en honor a la Mare de Deu d'Agost.

La població dispon de servicis com a forn moruno, farmàcia, ambulatori, escola i emergències.

Arcos de les Salinas, en els principis del sigle XX contava en més de 1000 habitants, hui dia són 105 habitants censats a data de 2018.

Geografía[editar | editar còdic]

Arcos de las salinas està en un lloc estratègic, toca en Castella-La Mancha i La Comunitat Valenciana al nort i sur, en el nort en el Racó d'Ademús i en el sur, en la comarca dels serrans. Està situat en un vall molt fèrtil rodejat p+er muntanyes de més de 1500 m.s.n.m, dels quals baixen aigues molt pures lo que fan un paissage en molts contrastos, La muntanya seca per que és alta muntanya i el vall molt vert donat que les aigues cauen al vall. La forma de la seua geografía és com un polp, molts tentacles verts i les muntanyes marrons que reguen aigua als tentacles verts. L'elevació més significant d'este poble es el Pico del Buitre en 2000 m.s.n.m a on es veu tant la província de Cuenca, la de Valéncia i la de Castelló i en díes molt asolellats, la mar.

Arcos, el millor puesto per observar estreles en la Península.[editar | editar còdic]

Este chicotet poble de Terol és un dels pocs pobles de Terol i l'Espanya buidada en els que ha creixcut la seua població i el número de regidors en l'any 2019, entre atres coses per L'observatori astrofísic de Javalambre (OAJ), situat a 2000 metros d'atra en el Pico del Buitre. Conta en atre observatori en forma de platell volant d'estil futurísta a 300m del mateix poble, al costat de la piscina.

La vuelta a España 2019[editar | editar còdic]

Este poble poble va acollir el final de la 5º etapa entre L'Eliana i este mateix poble finalisant en el OAJ a 2000 m.s.n.m i a 5km de l'estació d'esquí de Javalambre.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons