Argila

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Argila

L'argila (del llatí argīlla, mat. sign.), en castellà arcilla, és una terra rogenca, formada per silicats d'alumini hidratats, o blanca si és pura i que mesclada en l'aigua és molt plàstica, s'endurix al fòc i s'utilisa en cantereria.

L'argila és una roca sedimentària descomposta constituïda per agregats de silicat d'alumini hidratats, procedents de la descomposició de roques que contenen feldespat, com el granit. Presenta diverses coloracions segons les impurees que conté, des del roig ataronjat fins al blanc quan és pura.

Es caracterisa per adquirir plasticitat en ser mesclada en aigua, i també sonoritat i durea en calfar-la per damunt de 800 °C. L'argila endurida per mig de l'acció del fòc fon la primera ceràmica elaborada pels sers humans, i encara és un dels materials més barats i d'us més ampli. Rajoles, utensilis de cuina, objectes d'art e inclús instruments musicals com l'ocarina són elaborats en argila. També s'utilisa en molts processos industrials, tals com en l'elaboració de paper, producció de ciment i processos químics.

Enllaços externs[editar | editar còdic]