Arquitectura

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
El somi de l'arquitecte, Oli sobre tela, 1840. Thomas Cole, Toledo Museum of Art. Toledo (Ohio), Estats Units

L'arquitectura és l'art de proyectar o construir edificis i atres estructures físiques. Una definició més ampla també inclouria el disseny de tot l'ambient o entorn construït: des de l'urbanisme, passant pel disseny urbà, fins al disseny de mobles. És una de les sis belles arts. El professional que desenvol esta disciplina se nomena arquitecte o arquitecta: planifica el proyecte i a sovint dirigix les obres. Determinats edificis o atres construccions són percebuts com a símbols culturals i polítics i en algunes ocasions com a obres d'art, ya que poden ser considerats primàriament en funció de la seua forma o estructura sensible o de la seua estètica.

El disseny arquitectònic és impulsat principalment per la manipulació creativa de la massa, l'espai, el volum, la textura, la llum, els materials, els plans, i els elements pragmàtics, com ara els costos, la construcció i la tecnologia, per tal de conseguir un fi que és estètic, funcional i a sovint, artístic. Això distinguix l'arquitectura de l'ingenieria, la qual s'impulsa principalment per la manipulació creativa dels materials i les formes, en recórrer als principis científics i matemàtics.

Diverses civilisacions històriques a sovint són conegudes principalment a través de les seues metes arquitectòniques, aixina com és el cas de diverses ciutats, regions i cultures. Alguns edificis, com ara les piràmides d'Egipte i el Coliseu romà són símbols culturals, i constituïxen una important eslavó de la consciència pública.