Art asturià

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'art asturià o prerromànic asturià és un estil artístic englobat dins del prerromànic, localisat en la Península Ibèrica en la zona adjacent a la mar Cantàbrica que va quedar lliure de l'ocupació musulmana a finals del sigle VIII. Va ser vigent fins el començament del sigle X, quan es va adoptar l'art romànic provinent de França.

Encara que és successor de l'estil visigòtic, no es pot dir que l'art asturià siga hereu llegítim seu, perqué no conserva sino accidentalment algun dels seus elements principals com és l'arc de ferradura. Encara que al començament va ser una imitació molt pobre de l'esmenat art i es va manifestar en nous i originals elements –potser importats de l'Orient o de Llombardia– que el realcen de manera singular, convertint-se en un precursor del romànic.

Va ser un tipo d'art a on va destacar l'arquitectura per damunt de tot. D'escultura a soles en queden mostres a les decoracions de capitells i algunes plaques adossades en la construcció dels edificis; les pintures són les realisades al fresc en els murs dels temples. L'orfebreria va ser important tenint present la cantitat de peces que han arribat fins els nostres dies.

En l'any 1985, la UNESCO va declarar el conjunt de les iglésies del Regne d'Astúries com a Patrimoni cultural.