Avinguda del Rei En Jaume (Castelló)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

L'Avinguda del Rei En Jaume, també coneguda com la plaça del Rei, en la ciutat de Castelló, està dedicada al que fon el conquistador del Regne de Valéncia, Jaume I, fon construida en l'any 1798 pel governador Bermúdez de Castro. Durant el temps ha sofrit numeroses ampliacions i modificacions fins al seu aspecte actual.

Història[editar]

L'orige d'esta avinguda està en la formació de l'antiga Plaça Nova, datada en l'any 1798 i que anys més tart passà a denominar-se Plaça del Rei. Fon una de les grans obres urbanístiques que se feren en la ciutat de Castelló durant el mandat del governador Bermúdez de Castro. Es convertí en el primer emplaçament del Mercat del Dilluns, el primer que se celebrà fon el dilluns 28 d'octubre de 1800.

En l'any 1859 un tram de la mateixa passà a nomenar-se "carrer del Rei" i en 1895 s'amplià cap al sur en lo que llavors se coneixia com "carrer de Serones". En eixe moment comença a dir-se "Rei En Jaume".

En l'any 1897 se colocà l'estatua del Rei En Jaume, realisada per l'escultor castellonenc Viciano.

Durant el sigle XIX s'obriren molts comerços que alguns d'ells encara perviuen.

Passà a denominar-se Avinguda del Rei En Jaume en la dècada de 1950, any en que foren derrocades unes cases que estaven situades al nort de la plaça per a allargar la plaça.

Descripció[editar]

L'avinguda està situada en el centre de la ciutat, acull singulars edificis com l'edifici de Correus o l'Institut Francesc Ribalta. També se troba en l'avinguda, en l'encreuament de la plaça de l'Hort dels Corders, l'estatua del Rei En Jaume de l'escultor castellonenc José Viciano i per desig del patrici castellonenc, Joan Batiste Cardona i Vives.

Al nort de l'Avinguda del Rei En Jaume se troba la plaça de l'Olivera, rep eixe nom perque en eixa plaça n'hi ha una olivera milenària que fon portada des de les Useres i plantada en eixe lloc. Dita olivera té més de 1.000 anys. També en la plaça se troba l'escultura-homenage als dolçainers i tabaleters.

Edifici de Correus de Castelló de la Plana, obra de l'arquitecte valencià Demetrio Ribes.
Institut Francesc Ribalta, de Castelló

Vore també[editar]