Barranc de Passula

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Barranc de Passula, de Pedramala o del Negro, és un dels afluents del riu Gorgos per la seua vora dreta en el seu curs mig.

Funció delimitadora[editar | editar còdic]

El Barranc de Passula constituïx en l'actualitat la llínea divisòria entre els térmens municipals de Xaló i Alcanalí, pero antigament també fea de llímit entre les Baroníes respectives: la de Xaló l'est i la de Alcanalí a l'oest.

Abundància de màrgens[editar | editar còdic]

El tipo paisagístic més característic del Barranc de Passula és, sense dubte, l'abundància de màrgens de pedra seca al seu voltant. Els màrgens no a soles delimiten les parceles de cultiu, sino que servixen també per a frenar l'acció erosiva del aigua de pluja que, de no existir esta protecció, arrastraria tota la terra dels bancals.

Etimologia[editar | editar còdic]

El seu nom sorgix de la partida homònima, que actualment esta dividida administrativament entre els municipis de Xaló i Alcanalí. Passula és una paraula que prove del llatí i que significa pansa , en clara referència a l'importància que en esta zona tingué l'elaboració de panses del raïm.

Tributari del riu Gorgos[editar | editar còdic]

Este barranc recull les aigües del flanc nort de la Serra del Ferrer i les aporta al cabal del riu Gorgos en el parage denominat El Toll dels Mestres'. Aixina mateix, el barranc realisa una important funció de drenage en el cas de pluges copioses, com les que se solen produir durant les primaveres d'hivern.

Referències[editar | editar còdic]