Bicicleta

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Bicicleta

El terme bicicleta és aquell que s'usa per a denominar a un tipo de transport individual particular qui caracteristiques principals i més ixents són que posseix dos rodes i que funciona a través de la força que eixercixen les cames de qui l'utilisa.

La bicicleta existix en Occident des de el sigle XIX, moment en el qual encara els primers models eren prou alluntats de lo que coneixem hui en dia com bicicleta. Utilisada en gran mida en l'àmbit urba, la bicicleta és considerada com un dels mijos de transports més ecologics ya que no requerix ningun tipo de combustible, i al mateix temps una de les formes més saludables de viajar.

El format de la bicicleta és facilment comprenedor. La mateixa funciona a través d'un sistema de polees que fan que una cadena mantinga en moviment simultaneu a les dos rodes que formen part del sistema. D'este modo, al fer girar les rodes a través dels pedals, les mateixes entren en moviment i permeten que la bicicleta se desplace sobre l'espai. La bicicleta deu contar ademés de les rodes i la cadena que les unix en un assent a on s'ubica la persona per a viajar comodament. Atres elements que solen estar pero que no són completament necessaris per al seu funcionament son els frens (aplicats sobre les rodes en alguns casos i en atres eixercits al moure els pedals cap a arrere), espills, llumes, protectors de llandes, graelles a on nugar o portar equipage, canastres, bocines, etc.

Hi ha molts tipos diferents de bicicletes. Les més comunes tenen dos rodes del mateix tamany, encara que existixen atres que són més llegendaries i que posseixen la roda d'avant molt més gran que la segona. Atres fan que la persona vaja lleument reclinada o en l'esquena recolzada en una respala. Dins del model tradicional de bicicleta trobem atres eixemples com les mountain bike o bicicletes tot terreny, les de ciclistes, les plageres, les infantils.

Enllaços externs[editar]

Commons