Bloc Nacionalista Valencià

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Bloc Nacionalista Valencià (BLOC)
Logobloc.png
President Josep Maria Pañella
(president)
Enric Morera i Català
(secretari general)
Líder {{{líder}}}
Portaveu {{{portaveu}}}
Fundació 12 de Decembre de 1998
Dissolució {{{dissolució}}}
Sèu Sant Jacint 28, 46006
Valéncia
Ideologia política nacionalisme, progressisme i pancatalanisme
Afiliació internacional European Free Aliance (AFE)
Partits que la componen {{{partits}}}
Web www.bloc.ws

El Bloc Nacionalista Valencià (BNV, o simplement BLOC) és un partit polític[1] pancatalaniste[2] constituït l'any 1998 per l'unió d'Unitat del Poble Valencià, el Partit Valencià Nacionalista i Nacionalistes d'Alcoi. Actualment forma part de Coalició Compromís

Ideologia[editar]

La seua ideologia, emmarcada en les terceres vies, es centra, segons el partit, en el nacionalisme i el progressisme.

El partit es declara com a partit sobiraniste, no obstant, segons l'artícul 2 dels seus estatuts, contempla una associació política en els països en els quals compartim una mateixa llegua, cultura i història.[3], un eufemisme evident dels països catalans. Ademés, la seua organisació jovenil, Bloc Jove, s'ha adherit a manifestacions que porten de lema Prenem els carrers per la llibertat dels Països Catalans[4][5] donant aixina respal ad associacions i partits radicals (com Endavant, SEPC, CAJEI i Esquerra Anticapitalista, entre atres) que defenen que la nació dels valencians és una nació comuna entre catalans i valencians, definint-se d'esta forma com a nacionalistes catalans[6].

Aixina i tot, al vore el gran rebuig que causa en la societat valenciana el pancatalanisme, El Bloc ha intentat moderar les formes i camuflar-se adoptant símbols tradicionalment valencianistes, en tal d'obtindre el respal popular. Esta estratègia (o tàctica del camalleó) s'evidencià de forma clara en la "Ponència del V Congrés del Bloc Nacionalista Valencià" [7], al postular: (...) Esta voluntat de conciliació, derivada d'una determinació per ser entesos pel conjunt de la societat (...) ens ha de conduir a avançar en l'assumpció normalitzada de la simbologia estatutària, més concretament de la Senyera coronada, com a símbol privatiu, com a bandera que ens identifica com a nació en el món, que ens uneix en la tradició del primer valencianisme polític i que ens pot aportar noves complicitats ciutadanes que estan esperant trobar una resposta política en clau pròpia.

El BLOC, ademés forma part de la European Free Aliance (AFE), a la qual va entrar firmant un document on es comprometia a reclamar l'independència dels països catalans.[8][9]

Per estos motius, ha segut calificat pel Partit Popular de la Comunitat Valenciana de partit catalaniste[10]; opinió compartida per partits com Coalició Valenciana i per Unió Valenciana , partit este últim que ademés l'ha acusat de ser "un mero satélite de CiU" [11]

Trayectòria política[editar]

Mítin del BLOC en l' estelada pancatalanista de fondo.
Manifestacio bloc.jpg

En les eleccions autonòmiques de 2003 i en les Eleccions Generals de 2004 se presentà formant coalició en Esquerra Verda.

En 2004 se presentà dins de la coalició Galeusca en les eleccions europees, junt Convergència i Unió (CiU), Partit Nacionaliste Vasc (EAJ-PNV), el Bloc Nacionaliste Gallec (BNG) i el Partit Socialista de Mallorca - Entesa Nacionalista (PSM-EN).

En 2007 es va presentar en la coalició Compromís pel País Valencià, junt a EUPV per les Corts Valencianes.

En 2008 és presentà a les eleccions generals baix la marca Bloc-Iniciativa-Verds obtenint 29.679 vots (1,09%)

En 2009 formalisà una coalició junt al PNV i Convergència i Unió, nomenada Coalición por Europa (CEU), per a concórrer en les eleccions europees de 2009 on a soles va obtindre 18.369 vots (0,98%) en la Comunitat Valenciana.

En 2010 impulsà la coalició Coalició Compromís junt als mateixos integrants de Bloc-Iniciativa-Verds per a presentar-se a les eleccions de 2011.

Vore també[editar]

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]