Bloc d'Estudiants Agermanats

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

El Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA-Itaca) és organisació d'estudiants independentista de l'esquerra pancatalanista de l'Universitat de Valéncia i de l'Universitat Politècnica de Valéncia. Fundat en 1984, segons la seua web estan "compromesos en la nostra educació i el nostre país". No estan vinculats oficialment en cap partit polític pero extra-oficialment sempre han estat vinculat a partits polítics pancatalanistes com la CUP, el Bloc, ERC i EUPV.

El BEA es el sindicat estudiantil actualment i històricament més mimat i subvencionat pel propi Rectorat de l'Universitat de Valéncia, per la tradicional sintonia i connivència en els directius pancatalanistes de l'Universitat.

En abril de 2010, junt en Campus Jove, se posicionà a favor d'una charla d'u dels fundadors de la banda terrorista Terra Lliure organisada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en l'Universitat de Valéncia alegant que se trobava dins de la llegalitat.[1]

En este sindicat han militat personages del pancatalanisme més radical com Agustí Cerdà, president d'Esquerra Republicana del País Valencià.

El naiximent del BEA[editar]

L'orige de l'associació es remonta al 28 de març de 1984, la vespra de la constitució del primer claustre de l'Universitat de Valéncia democràticament elegit. Aquell dia, es reuniren alguns estudiants de l'esquerra pancatalanista de l'Universitat de Valéncia per a posar en comú idees i propostes i coordinar la seua tasca. Acordaren també, constituir-se com a associació d'estudiants i posar-li el nom de Bloc d'Estudiants Agermanats per tres motius:

  • Estudiants perqué l'associació estaria formada només per estudiants.
  • Agermanats perqué en aquella reunió foren tretze els estudiants participants. Tretze com els membres de la Junta dels Tretze, el comité eixecutiu que constituïren els agermanats valencians durant la Revolta de les Germanies, conflicte armat protagonisat per les classes populars valencianes en el sigle XVI.

Alguns consideren al BEA com una escisió del BEI (Bloc d'Estudiants Independentistes) en la Comunitat Valenciana si be este fet no està confirmat en la seua constitució.

Objectius del BEA[editar]

El BEA continua sent en l'actualitat una associació d'estudiants centrada en la representació dels interessos del pancatalanisme en l'Universitat, s'autoproclama com a lluitadora per una universitat democràtica, pública, de qualitat, sostenible, feminista i inclusiva pero els seus plantejaments anti-valencianistes i contra la llengua valenciana continuen totalment vius i en vigor, sense haver-los revisat.

Membres destacats del BEA[editar]

Pel BEA han passat diverses persones públiques, principalment del mon pancatalaniste, dels quals es poden destacar:

  • Rafa Company, subdirector del MUVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), i coautor del llibre "Document 88"
  • Chimo Càdiz, ex-coordinador de Lambda i membre del moviment LGTB de Valéncia.
  • Toni Gisbert, coordinador d'ACPV , Acció Cultural del País Valencià.
  • Rosá Pérez Garijo, regidora d'EUPV en Catarroja.

Vore també[editar]

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]