Bou Assentat

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Bou Assentat

Bou assentat (per error de traducció, bull en anglés americà designant el bisó) o, justament, Bisó assentat - nom en sioux: Tatanka Iyotake, nom en anglés: Sitting Bull - (1831-1890) fon cap de la tribu dels sioux hunkappa i també chaman.

Va derrotar en els seus guerrers cheyenes el septim de cavalleria dels Estats Units en la famosa batalla de Little Big Horn el 25 de juny de 1876. Arran d'esta batalla va haver d'exiliar-se al Canadà junt en el seu poble fins al 1881. Tornà als Estats Units, a on ell i els seus hòmens es lliuraren i se'ls concedí una amnistia.

En els anys següents va formar part del chou sobre el Far West de William Cody, més conegut com a Buffalo Bill. La seua actuació consistia, entre atres coses, a contestar en la seua llengua nativa quan li preguntaven, cosa que al públic angloparlant li fea molta gràcia. En el seu aspecte de chaman, els últims anys de sa vida es va fer adepte i predicador del moviment Ghostdance, creat pel chamn payute Wovoka, com una dansa mística que pretenia expulsar l'home blanc de les terres índies. Això va alarmar el govern dels Estats Units, fins al punt que va promoure una infiltració d'agents seus per a provocar uns aldarulls que posaren fi a la vida de Bou Assentat i del seu fill.