Burdeus

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Gran Teatre de Burdeus.
El riu Garona al seu pas per Burdeus.

Burdeus (Bordèu en occità; Bordeaux en francés) és un municipi francès, situat en el departament de Gironda i en la regió d'Aquitània. En l'any 2007 tenia 230.000 habitants.

Geografia[editar]

Està atravessada pel riu Garona. Té un port accessible per als barcs, ademés la major part fan parada abans, en la Gironda, principalment en Verdon. Té l'últim pont sobre el riu Garona, el pont d'Aquitània, més avant, el Garona solament és franquejable per mig de transbordadors.

Després d'un ràpit período de despoblació i d'importants treballs de renovació dels barris més antics, la població de la ciutat s'ha estabilisat. Al mateix temps, la seua àrea metropolitana es desenrrolla en un ritme ràpit, a causa d'una forta expansió urbanística. Esta expansió és deguda al fet de que les cases rarament excedixen de les dos o tres plantes, inclús en els suburbis pròxims al centre de la ciutat.

Després d'haver abandonat un proyecte de metro llauger automàtic del tipo VAL (Vehícul Automàtic Llauger), la ciutat es va dotar d'una ret de tramvia, inaugurada el 21 de decembre de 2003. Una de les seues particularitats és l'absència de catenària en les zones turístiques ya que els tranvies reben el suministre elèctric des del sòl.

Demografia[editar]

Segons el cens de l'any 1999, tenia 215.363 habitants en el districte municipal i 925.253 en l'àrea metropolitana. En febrer de 2004, s'estimava una població d'uns 229.500 habitants en la ciutat. Plantilla:DemogFR

Enllaços externs[editar]