Càrtel (economia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Reunió de la OPEP en Kuwait. Actualment els Paisos Exportadors de Petròleu es reunixen i prenen decisions conjuntes sobre quotes de mercat, preus, etc. que els permet controlar la producció i distribució del petròleu renunciant a competir entre sí, formant un organisme conjunt que maneja la oferta de pràcticament tot el mercat.

En economia es denomina cartell o càrtel a un acort informal entre empreses del mateix sector, el fi del qual és reduir o eliminar la competència en un determinat mercat. Els càrtels solen estar encaminats a desenrollar un control sobre la producció i la distribució de tal manera que per mig de la colusió de les empreses que ho formen, estes formen una estructura de mercat *monopolística, obtenint un poder sobre el mercat en el qual obtenen els majors beneficis possibles en perjuí dels consumidorés. Per això, les conseqüències per a estos són les mateixes que en un @monopolista. La diferència radica que els beneficis totals (que els màxims possibles de conseguir en el mercat) són repartits entre els productors. Les seues principals activitats se centren en fixar els preus, llimitar la oferta disponible, dividir el mercat i compartir els beneficis. En l'actualitat, el terme se sol aplicar als acorts que regulen la competència en el comerç internacional.

Els defensors dels càrtels afirmen que estos ajuden a estabilisar els mercats, a reduir els costs de producció, a eliminar aranzelés elevats, a distribuir els beneficis equitativament i a beneficiar als consumidorés. Els seus detractors senyalen que, quan no existix competència, els preus són majors i l'oferta menor. Hui en dia es considera que els seus inconvenients són majors que les seues ventages i a sovint s'establixen llímits llegals per a restringir el desenroll de nous càrtels.

Actualment es troben prohibits i sancionats per llei la formació de càrtels entre vàries empreses del mateix sector en la majoria de països.

Vore també[editar | editar còdic]