Cap d'Estat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

El cap d'Estat és el president o màxim representant d’un país.[1] És qui, en principi, representa l'unitat d'un país i la seua continuïtat davant l'Estat mateix i internacionalment. Es diu per tant, que és el representant i responsable del país davant el poble i el món. Les funcions específiques dels caps d'Estat varien d'acort al sistema polític de cada Estat. És important denotar que este, en ser la màxima personificació de l'Estat determina, per se, el tipo d'Estat de que es tracta, monarquia si és un monarca, o república si és un president o un comité.

Tipos de sistemes[editar]

En règims cridats democràtics[editar]

En atres casos[editar]

  • En un règim absolutiste, com lo és, per eixemple, Aràbia Saudita, el cap de l'Estat és un monarca no electe popularment, que alcança el tro per llaços sanguíneus en el seu antecessor, o, rares voltes, per mig d'elecció del mateix d'entre un reduït grup de persones (que conformen lo que pròpiament es diu aristocràcia, cas del Colege cardenalici). Del cap de l'Estat emanen molt habitualment tots els demés poders de l'Estat, actuant com un autócrata.
  • En un règim autoritari, el cap de l'Estat és un dictador (que pot prendre per a sí diversos noms: president, caudill, lord protector,...), que habitualment (no sempre) alcança el poder per mig d'un colp d'estat que derroca un orde previ, pero que una volta en el poder passa a ostentar-ho de forma absoluta.
  • En una república oligàrquica o aristocràtica, per eixemple, la República de Venècia o l'antiga República romana, el cap de l'Estat és un magistrat (el dux, els cònsuls) elegit, habitualment per un periodo de temps llimitat, per mig de sufragi restringit a un grup tancat de persones que conformen l'aristocràcia o oligarquia.
  • En un règim censitari, la jefatura de l'Estat pot adoptar la forma de qualsevol dels règims democràtics, pero és elegida per la part de la població inclosa en el cens, del com s'exclou habitualment als habitants de l'Estat de rendes més baixes, etc. Este tipo de règim va existir, per eixemple, en el Regne Unit durant els sigles XVIII i bona part del XIX.

Funcions[editar]

Les funcions del Cap d'Estat varien d'acort a la forma de govern que establix la Constitució de cada país. És dir, té competències diferents segons l'ordenament de cada Estat.

  • En els casos en que el càrrec és electiu, en general, la seua llegitimitat és equiparable al del cap de govern, i la constitució sol entregar-li certes atribucions o poders. Existixen casos molt especials, tant en el sistema d'elecció, com en les seues atribucions, com en el cas de Ciutat del Vaticà.

Vore també[editar]

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]

Commons