Capital mundial del llibre

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Capital mundial del llibre és un títul anual que otorga la UNESCO a una ciutat en reconeiximent de la calitat dels seus programes per a promoure la difusió del llibre, fomentar la llectura i la indústria editorial. Este reconeiximent fon creat en 1996 i es va començar a otorgar des del 2001.

Esta designació s'establix des del 23 d'abril de cada any fins al 22 d'abril de l'any immediatament següent (Dia Internacional del Llibre).

En el procés de nominació participen dins del comité de selecció: l'Unió Internacional d'Editors (UIE - IPA), la Federació Internacional d'associacions de Bibliotecaris (IFLA) i la Federació Internacional de Llibrers (IBF). Els principals criteris utilisats per a esta selecció són:

  • Nivell del compromís municipal, nacional i internacional, i impacte potencial del programa.
  • Quantitat i calitat d'activitats esporàdiques o permanents organisades, respectant plenament als diversos actors de la cadena de llibres, per la ciutat candidata en cooperació en organisacions professionals, nacionals i internacionals, que representen autors, editors, llibrers i bibliotecaris.
  • Quantitat i calitat de qualsevol atre proyecte significatiu que tinga com a objecte promoure i fomentar el llibre i la llectura.
  • Conformitat en els principis de llibertat d'expressió, llibertat de publicar i difondre l'informació, enunciats en l'Acte constitutiu de la UNESCO aixina com en els artículs 19 i 27 de la Declaració Universal dels Drets Humans i en l'Acort sobre la Importació d'objectes de caràcter educatiu, científic o cultural (Acort de Florència).

Ciutats capitals mundials del llibre[editar]

Les següents ciutats han segut seleccionades com a capitals mundials del llibre:

Enllaços externs[editar]