Capucha (indumentària)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Una capucha és un tipo de cobertura per al cap que cobrix la major part del cap i el coll i a vegades la cara. Poden ser usades per a la protecció contra el clima, com a moda, com a forma de vestit o com a part d'un uniforme tradicional, per a evitar que el portador puga ser identificat en facilitat.

Les capuches de moda constituïxen com a norma general cobertes blanes per al cap que formen part d'una peça més gran (per eixemple, un abric, una camisa o una capa; una excepció és la capucha per a la pluja que no forma part d'una peça major). Les capuches se poden colocar sobre el cap quan són necessàries o deixar en la part posterior de la peça quan no. També es poden desmontar per a transformar un abric d'hivern en un atre de primavera o es poden dissenyar per a ser doblegades o enrollades en una bojaca chicoteta que es situa en el coll de la peça quan no estan en us.

Històricament, les capuches d'abans eren similars a les modernes, a sovint formant part d'una capa o un abric o una forma separada de barret. Les caperuches eren molt comunes en l'Europa migeval i es varen desenrollar més avant en forma de barrets extravagants. Algunes capuches blanes també varen ser usades pels hòmens baix dels barrets.

Atres usos[editar]

  • Les capuches també s'han usat com a uniforme per a determinades organisacions, com el Ku Klux Klan.
  • Una capucha és un component de determinats uniformes acadèmics que es constituïx per una peça a sovint brillant i decorativa usada a soles en ocasions especials.
  • Els bucejadors que usen bombones a sovint usen capuches de neopré per a l'aïllament tèrmic. Cobrixen el cap i el coll sancers excepte la cara.
  • A sovint, les capuches que servixen per a ocultar o per a controlar al portador cobrixen el cap sancer, en el resultat fe que el portador pot vore poc o res, com si tinguera els ulls embenats. O pot servir per a previndre l'identificació del portador. Pot ser usada per a un arrest o seqüestre, o abans de procedir a una eixecució.
  • Un criminal també pot usar una capucha per a previndre la seua identificació.
  • Una capucha ajustada pot ser usada en pràctiques sexuals com el bondage.
  • S'usen com a equip de protecció personal. Brinda protecció contra partícules o purnes que puguen tindre contacte en el cap, el coll i part de la cara.

Vore també[editar]