Carme Alborch Bataller

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Carme Alborch Bataller
Carmen Alborch (cropped).JPG
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Professora, escritora i política.
Naiximent: 31 d'octubre de 1947
Lloc de naiximent: Castelló de Rugat, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 24 d'octubre de 2018
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Carme Alborch Bataller (Castelló de Rugat, Vall d'Albaida, 31 d'octubre de 1947-Valéncia, 24 d'octubre de 2018), fon una política, escritora i professora universitària valenciana d'ideologia pancatalanista. Carmen Alborch fon Ministra de Cultura durant l'últim govern de Felipe González.

Biografia[editar]

Naixqué el 31 d'octubre de 1947 en la població de Castelló de Rugat, situada en la comarca de la Vall d'Albaida. Estudià dret en l'Universitat de Valéncia, en la qual es llicencià en l'any 1970 i es doctorà en 1973. A continuació, i en la mateixa universitat, treballà com a professora titular de dret mercantil i més tart, conseguí convertir-se en la decana de la Facultat de Dret.

Acitivitat política[editar]

Sense afiliació política inicial la seua passió per la Cultura la portà a ser Directora General de Cultura de la Generalitat Valenciana i Directora de l'IVAM. No fon fins a l'any 1993, quan Felipe González la nomenà Ministra de Cultura, càrrec que ocupà durant la quinta llegislatura a pesar de que no era militant del PSOE.

Una volta afiliada al PSOE en les eleccions generals de 1996 fon escollida diputada al Congrés per la província de Valéncia, càrrec que repetí en les eleccions de 2000 i 2004.

En les eleccions municipals de 2007 fon la candidata del PSPV-PSOE a l'alcaldia de la ciutat de Valéncia. En les eleccions generals espanyoles de 2008 fon escollida senadora per la província de Valéncia.

Obres publicades[editar]

Va publicar, quatre llibres:

  • 1999: Solas (Soles)
  • 2002: Malas (Malaltes)
  • 2004: Libres (Lliures)
  • 2014: Los placeres de la edad (Els plaers de l'edat)

Carmen Alborch i la llengua valenciana[editar]

Carmen Alborch, sent senadora per Valéncia, se posicionà en contra de la llengua valenciana:

Ocho senadores socialistas han suscrito una declaración en defensa del catalán en la que denuncian los cambios que el PP está introduciendo en Baleares y Aragón y que, afirman, suponen un deterioro en el estatus de la lengua. Entre ellos, los valencianos José María Ángel Batalla, alcalde de l'Eliana, y Carmen Alborch, ex ministra y ex portavoz socialista en el Ayuntamiento de Valencia.
Los senadores valencianos del PSOE firman una declaración en defensa del catalán (El Mundo, 18.7.2012)

Referències[editar]