Carro de combat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Un M1 Abrams, carro de combat nortamericà

El carro de combat[1] o tanc[2] és un vehícul blindat d'atac en tracció de grugues o rodes, dissenyat principalment per a enfrontar-se a forces enemigues utilisant foc directe. Un carro de combat se caracterisa per tindre armes i blindage pesat, aixina com per un alt grau de movilitat que li permet creuar terrenys difícils a velocitats relativament altes.

Encara que els carros de combat sÓn cars i requerixen de llogística, són una de les armes més temibles i versàtils del camp de batalla modern, tant per la seua capacitat d'atacar a objectius terrestres com pel seu valor al causar pànic en la infanteria enemiga.

Els carros de combat sÓn màquines d'atac en gran potencia, rarament operen en solitari, están organisats en unitats blindades en forces combinades. Sense tal soport, els carros de combat, a pesar del seu blindage i movilitat, serien vulnerables a l'infanteria, les mines i l'artilleria.

Foren utilisats per primera volta durant la Primera Guerra Mundial per a trencar la guerra de trincheres, i el seu paper evolucionà fins a assumir el posat de la cavalleria en el camp de batalla. El nom de tanc, Tank en anglés, apareixqué en les fàbriques britàniques: s'enganyà als faeners per a mantindre el secret militar dient-los que estaven construint deposits d'aigua mòvils per al eixercit, pero estaven produint un vehícul de combat.[3]

Referències[editar]

  1. «Carro». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Valéncia: Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).
  2. «Tanc». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Valéncia: Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).
  3. Larry H. Addington (1994). The Patterns of War Since the Eighteenth Century. Indiana University Press. ISBN 9780253208606.

Enllaços externs[editar]

Commons