Cartoixa de Porta Coeli

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista general de la Cartoixa de Porta Coeli.

La Cartoixa de Porta Celi és un monasteri cartoixà fundat en l'any 1272 en la vall de Lullén, en el terme municipal de Serra (Camp de Turia). És l'única que seguix habitada de totes les que es fundaren en el Regne de Valéncia.

La Cartoixa de Porta Coeli és el lloc d'orige d'una de les obres més importants de la lliteratura valenciana, la Bíblia Valenciana. Fon traduïda per Bonifaci Ferrer entre els anys 1477 i 1478, com aixina queda reflectit en el colofó de l'obra:

(...) Acava la Biblia, molt vera e catholica, treta de una Bíblia del noble mossen Berenguer Vives de Boïl, cavaller, la qual fon trelladada de aquella propia que fon arromançada, en lo Monestir de Portaceli, de lengua latina en la nostra valenciana, per lo molt reverend micer Bonifaci Ferrer(...)

És per tant la primera Bíblia traduïda del llatí a la Llengua Valenciana. En l'any 1498 l'Inquisició, que a soles reconeixia l'autoritat de la Vulgata, declarà esta obra com a perillosa per a la fe, i ordenà entregar i cremar tots els eixemplars.

Un incendi en Estocolm en l'any 1697 destruí l'única còpia coneguda d'esta obra. El incunable fon totalment destruït salvant-se a soles una fulla del mateix, la qual es conserva en la Hispanic Society de Nova York.