Casa Dávalos

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Casa Dávalos

La Casa Dávalos és un inmoble centenari situat en el número 5 del carrer Gasset (el carrer Gasset fa referència a Fernando Gasset Lacasaña, advocat i polític naixcut en la capital de la Plana) de la ciutat de Castelló de la Plana.

L'edifici fon construit l'any 1915 de l'arquitecte que fon també alcalde de Castelló, Josep Gimeno Almela. Cinc anys abans este mateix arquitecte havia realisat l'obra de l'almagasen textil Dávalos, principal font econòmica de la família encapçalada pel matrimoni d'Ezequiel Dávalos Masip i Delfina Fletcher Arquimbau.

Descripció[editar]

La Casa Dávalos és un edifici unifamiliar calificat com el millor eixemple del modernisme castellonenc. Consta d'una planta baixa, dos altures i un chicotet sostre. Ademés posseïx un jardí i un almagasen posterior que dona al carrer Isaac Peral. En la seua frontera se troba un gran portal en la planta baixa i una finestra enreixada. En la planta primera un arc que arreplega una agrupació de quatre buits cecs en un repeu horisontal. Dins de la vivenda trobem una escala central de grans proporcions per la que es pot accedir a les diferents dependències i un pati interior. En la primera planta estava el pis noble a on el matrimoni (Ezequiel i Delfina) tenia l'habitació i el vestidor, un gran bany i un despaig i un saló en vistes al carrer Gasset. En la planta baixa la família tenia el gran menjador decorat en alguns baixrelleus. Junt al menjador n'hi havia una cuina, hui desapareguda. Des d'eixa habitació s'accedia al jardí. La Casa Dávalos conté obres d'art de diversos pintors, gran part corresponen al pintor Porcar.

Fundació[editar]

En l'actualitat el jardí ocupa un espai cobert a on es desenrrollen activitats culturals de la Fundació Dávalos-Fletcher que s'encarrega de complir el desig dels seus mecenes de respalar l'art i promocionar la cultura sobre la pintura, escultura, música, lletres i ciències.

Referències[editar]

  • Rincones Mágicos. El mecenazgo de Dávalos-Fletcher, per Patricia Mir (Revista RC-Radio Castellón, maig 2017) Depòsit llegal: CS-174-2016.

Enllaços externs[editar]