Castell Palau de la Baronia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Castell Palau de la Baronia d'Alcasser

El Castell Palau de la Baronia es troba en la plaça del Castell del municipi d'Alcàsser. Fon construït en el sigle XV sobre els fonaments del castell aràbic d'Alcàsser. Es troba baix la protecció de la Declaració genèrica del Decret de 22 d'abril de 1949, i la Llei 16/1985 sobre el Patrimoni Històric Espanyol. És Be d'Interés Cultural.

Història[editar]

Durant la dominació musulmana, la població d'Alcàsser estava dotada d'un castell aràbic i que en els seus basaments serien utilisats en el sigle XV, per a l'edificació del palau de la Baronia.

La població musulmana fon conquistada per Jaume I d'Aragó, qui la cedí en l'any 1248 a Artal de Foces. El seu senyoriu passà per diverses famílies fins que en l'any 1443 fon elevada a la categoria de baronia, sent el seu primer titular Joan Català i Sanoguera. Mantingué una dependència contínua de la veïna Picassent fins 1784.

Residencia dels nobles i símbol del poder del senyoriu, despuix d'uns primers sigles d'esplendor fon caent en descostum, i finalment semiabandonat i en ruïnes. L'Ajuntament rescatà lo que quedava de l'edifici i ho restaurà i rehabilità per a convertir-ho en seu del consistori, per lo que encara que es troba en un perfecte estat ha perdut llògicament bona part del seu aspecte original i molts dels seus elements, especialment els fortificats i defensius.