Castell de Berat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Castell de Berat

El Castell de Berat (en idioma albanés: Kalaja i Bashtovës) és un castell situat en Berat, Albània. Està construït sobre un tossal rocós en la vora esquerra del riu Osum i és accessible a soles des del Sur. Despuix d'haver segut incendiat pels romans cap a l'any 200 a.C., els murs es varen reforçar en el sigle V baix l'emperador bizantí Teodosi II, i varen ser reconstruïts durant el sigle VI baix l'emperador Justinià I, i de nou en el sigle XIII baix el déspota d'Epir, Miguel Ángel Comneno, primer de l'emperador bizantí. L'entrada principal, en la partix nort, està defesa per un pati fortificat i hi ha atres tres menudes entrades. La fortalea de Berat, en el seu estat actual, encara que considerablement danyada, seguix oferint una magnífica vista.

L'important superfície que comprén va fer possible albergar a una part considerable dels habitants de les ciutats propenques. Els edificis en l'interior de la fortalea es varen construir durant el sigle XIII, i per la seua característica arquitectura són conservats com a monuments culturals. La població de la fortalea era cristiana, i la fortalea albergava al voltant de 20 iglésies (la majoria construïdes durant el sigle XIII) i a soles una mesquita, destinada per a l'us de la guarnició turca, i de la que apenes queden unes poques ruïnes i la base del minaret. Les iglésies de la fortalea varen ser danyades a lo llarc dels sigles, i a soles algunes s'han mantengut.

El castell de Berat apareix representat en el revers de la moneda de 10 leks albanesos, falcada en els anys 1996 i 2000.