Castell de Chinchilla

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Castell de Chinchilla.

El castell de Chinchilla, o de Chinchilla de Montearagón, és una fortalea del sigle XV localisada en la localitat albacetenya de Chinchilla de Montearagón (Espanya), a tan sol 15 km de la capital.

El castell es troba en un dels llocs més estratègics d'Espanya i una de les ciutats més poblades de l'época, i, donada la seua rodalia, és visible des de la capital albacetenya.

Està declarat Be d'Interés Cultural en l'identificador del ben otorgat pel Ministeri de Cultura d'Espanya RI-51-0000363. (va ser declarat Monument històric-artístic pertanyent al Tesor Artístic Nacional per mig de decret de 3 de juny de 1931[1].

Característiques[editar]

Una de les entrades al castell de Chinchilla de Montearagón.

L'orige del conjunt és molt antic, ya que sobre els fonaments romans s'han trobat restants de muralles godes, àraps i cristianes, sent la remodelació d'estos últims ordenada per l'infant Don Juan Manuel, senyor i príncip de Villena. A mijans del sigle XV el castell va ser restaurat pel Marqués de Villena, Juan Pacheco.

Durant casi tres sigles, la fortalea va ser usada com a presó, motiu pel qual presenta la seua actual forma. Aquella presó va albergar històrics personages com César Borja, al que se li va atribuir l'assessinat del seu germà, el Duc de Gandia.

Va servir de quarter per a les tropes napoleòniques durant les guerres de Successió i Independència.

Està construït en pedra, amprant-se pinyonat en els murs, i sellar en les zones més representatives, etc.

Referències[editar]

  1. Decret del Ministeri d'Instrucció Pública i Belles arts publicat en la Gasseta de Madrit n.º 155 de 4 de juny de 1931, disponible en llínea en:[1].

Enllaços externs[editar]