Castell de Moeche

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El castell de Moeche és un castell migeval del sigle XIV pertanyent a la noblea familiar dels Andrade (senyors feudals). Està situat en la parròquia de Sant Xurxo (Moeche), en la comarca de Ferrol.

La planta és poligonal, i conserva la torre de l'homenage de 18 metros d'altura i planta quadrada. En esta s'observen tres escuts gravats (la de la casa d'Osorio, la dels Enríquez i la de *Valcárcel) i un pati d'armes.

El castell va ser un dels protagonistes del tumult dels Irmandiños, vassalls oprimits que es varen alçar en armes, i que varen portar a Nuño Freire d'Andrade a fugir al castell d'Andrade (Pontedeume). Finalment els irmandiños serien vençuts. Este fet històric se celebra anualment en el nom de Festival Irmandiño (en la tercera semana d'agost), en el qual es pretén «commemorar i reivindicar, en un caràcter festiu, el moviment Irmandiño, en les seues característiques d'unió i defensa dels interessos populars». L'assalt simbòlic al castell es fa en la nit, armats els assaltants en fachos, mentres el públic seguix els actes entre atres elements típics de les romeria: sardiñada, música i dansa.

El seu actual propietari és la Casa d'Alba.