Castell de Peníscola

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Castell de Peníscola 2.jpg

El Castell de Peníscola (Castelló, Comunitat Valenciana, Espanya), també nomenat Castell del Papa Lluna, està emplaçat en la zona més elevada del penyó que domina la ciutat de Peníscola, alcançant una altura de 64 m sobre el nivell de la mar. El seu perímetro és d'uns 230 m i té una altura mija de 20 m. Els Templaris varen construir esta obra romànica sobre restants de l'antiga alcassaba àrap entre els anys 1294 i 1307.

Pedro Martínez de Lluna i Pérez de Gotor que va ser nomenat Papa per l'obediència d'Avinyó en el nom de Benedicte XIII d'Avinyó, el nomenat Papa Lluna, va convertir el castell en la seua sèu pontifícia en el llarc litigi sobre la seua llegitimitat. La tenaç lluita que va mantindre el Papa Lluna contra els seus enemics va servir per a que sorgira la frase popular de "mantindre's en les seues tretze" en referència a la negativa de Benedicte XIII de renunciar a la seua posició de Papa.

El castell de Peníscola és un dels castells millor conservats del Regne de Valéncia.

Història[editar]

Peníscola, en poder dels àraps des de l'any 718, passà per mig d'un pacte al poder del rei Jaume I en l'any 1233. Més tart, passà a l'Orde del Temple (1294) per mig d'una permuta, durant el regnat de Jaume II d'Aragó. Fon en aquell moment quan els templaris alçaren la seua nova fortalea (1294-1307). En 1411 el Papa Lluna, transformà el castell en la seua sèu pontifícia. La seua lluita per la seua llegitimitat, en mig del Cisma d'Occident, el portà a l'aillament i la seua mur entre els murs del castell en l'any 1423.

En l'actualitat, el Castell de Peníscola és propietat de la Diputació de Castelló.

Enllaços externs[editar]