Castell de Polpís

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Castell de Polpís des del SE

El Castell de Polpís se troba en el terme municipal de Santa Magdalena de Polpís, en la comarca del Baix Maestrat. És un recint fortificat del qual es conserven algunes restes, es troba al cim d'un mont en la Serra d'Irta, a 2 km de la població de Santa Magdalena de Polpís, ocupant més de 2.000 m2.

Història[editar]

El castell de Polpís, recint originalment musulmà (sigles XI-XII), fon pres per Alfons II i otorgat en l'any 1190 a l'orde del Temple, la qual el va perdre de seguida a mans dels musulmans.​ Fon definitivament conquistat en l'any 1233 per Jaume I, al mateix temps que el castell de Peníscola. En l'any 1244 quedà en possessió de l'orde de Calatrava, i en 1277 tornarà a mans dels templaris fins a la seua dissolució, en que queda en mans de l'orde de Montesa, dins de la jurisdicció del comanador de Chivert.3​

El castell fon reconstruït i ampliat durant el periodo inicial de la possessió cristiana, per a garantisar les terres conquistades, i mantingut, en més o menys cuidat fins al sigle XVI, davant el perill dels pirates berberescs. Despuix, sense cap utilitat militar, va ser abandonat i fon progressivament deteriorant-se.

El castell està protegit per mig de la declaració genèrica del Decret de 22 d'abril de 1949, del Ministeri d'Educació Nacional, sobre protecció dels castells, publicat en el BOE el 5 de maig de 1949.​ Posteriorment, en la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric, en la primera i segona disposicions adicional, es declara Be d'Interés Cultural.​ I contínua la protecció i esta calificació, en la disposició adicional segona de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.​

Actualment el castell és propietat de la Diputació de Castelló.

Estructura[editar]

És un castell de montanya de planta quadrangular en un perímetro irregular i un únic recint, protegida la seua única entrada per una gran torre de l'Homenage, i dos llenços de mur per davant, que obliguen a un accés acodat.

Conserva restes de les diferents obres i reformes que s'han anat realisant; aixina, la primitiva obra musulmana va ser objecte de numeroses reformes per part dels templaris. En l'actualitat, encara es poden identificar la torre de l'Homenage, la porta d'accés, torres quadrades, murs del perímetro, i l'aljup. Els murs de la part de l'entrada són musulmans, mentres el restant d'estructures conservades són templaries.

Enllaços externs[editar]