Castell de l'Alcalatén

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Castell de l'Alcalatén

El castell de l'Alcalatén o de l'Alcora és un castell que està situat en el mont de Sant Cristòfol, en el terme municipal de l'Alcora en la província de Castelló, comarca de l'Alcalatén, és una fortalea d'arquitectura islàmica en reformes d'arquitectura migeval construïda entre els sigles X i XIII.

Història[editar]

El rei Jaume I va otorgar el castell i el títul de baró al cavaller aragonés Ximén d'Urrea, en l'any 1233, despuix de la conquista de la plaça de Burriana.

Descripció[editar]

És un castell de planta triangular dispersa, té una superfície de 150 m. quadrats, recint principal i rodejat per un camí de ronda, en l'aljup i està despoblat.

En la part més elevada es conserven dos murs formant àngul recte arrematats per almenes, continuats per dos torreons, un circular al nort, i un atre semicircular cap al sur. Es coneix una tercera torre de la que solament resten cascots de derrocament portat a terme en el sigle XV. La zona est està completament arrasada. Als peus de l'alcassaba es conserva un aljup de forma rectangular, en fàbrica d'argamassa i pedres, que configura un recint de 4 x 10 metros aproximadament. La fàbrica del conjunt és de mamposteria.

La seua entrada s'efectua per migdia, en dos torres circulars i gavetes i muralla almenada tipo "barbacana".

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]