Catedral d'Eivissa

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
EIVISSA 03 (1590953434).jpg

La catedral de la Verge de les Neus o d'Eivissa, està situada en el Dalt Vila en la ciutat d'Eivissa. Va ser construïda sobre l'antiga mesquita de Yebisah. És una catedral construïda en el sigle XIII de gòtic balear, encara que la nau és d'estil barroc. En l'any 1782 es va crear oficialment el bisbat d'Eivissa, en lo que el temple va adquirir ranc catedralici.

En esta catedral es rendix cult a Santa María la Major és dir la Verge de les Neus (Mare de Déu de les Neus, Patrona d'Eivissa i Formentera), perque la seua onomàstica (5 d'agost) era la festivitat mariana més propenca al 8 d'agost, data de la conquista d'Eivissa i els catalans volien alçar una iglésia dedicada a la Verge María que commemorara tal event.

L'image de les Neus presidix l'altar major de la catedral eivissenca en un retaule en forma de templet o baldaquí. L'image de la Patrona d'Eivissa fon realisada pel taller valencià dels escultors Román i Salvador, els qui també varen realisar la talla del Crist Yacent i de la Verge dels Dolors que es troben en la catedral.

En el temple també es venera a Sant Ciriac celebrat el citat dia 8 d'agost, i quí també és patró de l'illa i de la seua capital.

En sigle XVII el seu interior va ser completament remodelat en estil barroc. Es pot visitar el Museu de la Sacristia.