Catedral de Notre Dame

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Vista de la frontera occidental

La Catedral de Notre Dame de París (en francés: Cathédrale Notre Dame), situada en el IV Distrit de París, és una de les catedrals franceses més antigues d'estil gòtic. Se començà a construir en l'any 1163 i se terminà en l'any 1345. Dedicada a María, mare de Jesucrist (d'ahi el nom de Notre Dame, Nostra Senyora), se situa en la chicoteta Illa de la Cité en París, França, que està rodejada per les aigües del riu Sena.

La catedral sorgix intimament lligada a l'idea de l'esplendor gòtic, a efecte clar de les necessitats i aspiracions de la societat de l'época, a un nou enfocament de la catedral com edifici de contacte i ascens espiritual. L'arquitectura gòtica és un instrument poderós en el sí d'una societat que veu, en l'inici del sigle XI, transformar-se la vida urbana a un ritme accelerat. La ciutat resorgix en una extrema importancia en el camp polític, en el camp econòmic (espill de les creixents relacions comercials), ascendint també, pel seu costat, la burguesia pecuniosa i l'influencia del clero urbà.

El resultat d'açò és una substitució també de les necessitats de construcció religiosa fora de les ciutats, en les comunitats monàrquiques rurals, pel nou símbol de la prosperitat urbana, la catedral gòtica. I com reposta a la busca d'una nova dignitat creixent en el sí de França, sorgix la catedral de Notre Dame de París.

Enllaços externs[editar]

Commons