Cervell

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Cervell de chimpansé

El cervell (del llatí cerĕbĕllu, diminutiu de cerĕbrum)[1] és l'orgue més complex del cos. En un home típic, la corfa cerebral (la part més gran) s'estima que conté entre 15 i 33 billons de neurones,[2] transmetent els seus mensages ad atres neurones per mig de la sinapsis. Estes neurones se comuniquen en atres a través de fibres llargues de protoplasma cridades axons, les quals porten trens d'impulsos elèctrics denominats potencials d'acció a parts distants del cervell o del cos tenint com a blanc receptors específics.

Des d'un punt de vista evolutiu i biològic, la funció del cervell com orgue, és eixercir un control centralisat sobre els demés orguens del cos. El cervell actua sobre el restant de l'organisme per la generació de patrons d'activitat muscular o per la producció i secreció de substancies químiques nomenades hormones. Este control centralisat permet respostes ràpides i coordinades davant els canvis que es presenten en el mig ambient. Alguns tipos bàsics de resposta tals com els reflexos poden estar amijanats per la mèdula espinal o els ganglis perifèrics, pero un sofisticat control intencional de la conducta sobre la base de l'informació sensorial complexa requerix la capacitat d'integrar l'informació d'un cervell centralisat.

Referències[editar]

  1. «Cervell». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Valéncia: Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).
  2. Pelvig, DP; Pakkenberg, H; Stark, AK; Pakkenberg, B (2008). «Neocortical glial cell numbers in human brains». Neurobiology of Aging 29 (11): pp. 1754–1762.

Enllaços externs[editar]

Commons