Che

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Logotip d'una discoteca del Cap i Casal.

Che és una interjecció típica valenciana que s'usa per a donar a entendre reaccions de sorpresa, entusiasme, enuig o uns atres sentiments. És molt utilisada en el Regne de Valéncia, encara que també podem trobar-la en atres idiomes com l'espanyol o el portugués de Brasil.

En el Regne[editar]

Escut d'una falla de la ciutat riberenca de Sueca. És molt típic usar che seguit de collons o redéu, per eixemple.

Els valencians l'amprem a fi d'expressar qualsevol tipo de sentiment. Se pot pronunciar ʧé o, majoritariament ʧέ[1] [2] , encara que que tinga atres formes de pronunciació segons el poble o la zona dialectal.

És amprada des de ben antic i la trobem escrita en diversos llocs com che[3], encara que actualment, les normes ortogràfiques de l'AVL, l'escriga xe[4] lo qual fa que se puga confondre en la lletra xe (ʃe).

També, en llocs de l'antiga Corona d'Aragó, aixina com en regions llimítrofes en el Regne de Valéncia com La Mancha o Múrcia, inclús en atres regions espanyoles i pels espanyols i valencians que migraren cap ad atres països hispanoamericans i estats nortamericans[5] [6] [7] , als natius valencians se'ls coneix com chés, o si és una persona concreta un home che o una dòna che. També al Regne de Valéncia se li coneix, en els llocs citats adés, com La Terra del Che en valencià, La Terra del Xe en català (a voltes, canviant la seua pronúncia natural ʃέ per ʧέ a fi de fer-ho més valencià), o en castellà La Tierra del Che.

En Argentina[editar]

Encara que esta interjecció l'associem en el llenguage típic argentí[8], també està present en països com Uruguay, Paraguai i les zones del sur de Bolívia.[9] S'usa practicament de la mateixa forma que en el Regne pero en connotacions més a sovint exclamatives i de sorpresa. No obstant això, depén del país o la regio. Aixina com als valencians, als argentins també se'ls coneix com chés, sent pràcticament un sinònim.

Curiositats[editar]

El Che Guevara, aixina era conegut el revolucionari argentí, ya que gastava prou a sovint l'interjecció.
  • Ernesto Guevara era conegut en el sobrenom de Che Guevara, ya que sempre estava utilisant el che, a part de tindre uns atres com per eixemple El Chancho o El Loco, en valencià El Foll.
  • Che també se sol utilisar en zones de Galícia com la Costa de Mort, en Brasil, en Portugal i en zones d'Itàlia.
  • Als seguidors de Valéncia C.F se'ls coneix també com chés.
Fundeta de mòvil valencianista, en el típic che.


Enllaços externs[editar]

Referències[editar]