Chincheta

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Chincheta

Una chincheta, és un element de fixació, generalment metàlic, en un chicoteta puncha en el seu centre i un cap circular. Se gasta per a expondre temporalment documents en taulers de suro.

Tipos[editar]

  • Chincheta clàssica. La chincheta convencional està composta per una curta punta metàlica i poden ser de colors. Les de colors solen portar dos parts en la part del cap, la funda i la part plana on va la funda.
  • Chincheta americana. La chincheta americana es diferència de la convencional pel seu pràctic cap, per a facilitat de lleva i posa. El millor eixemple és un tauler d'anuncis. Es compon d'una punta en cap cilíndric de plàstic.
  • Tacheta. La tacheta es diferència de la convencional en que hi ha molts tipos de cap tant per forma i tamany. En estes la punta pot ser d'acer o de ferro. La funció més estesa és en tapisseria de mobiliari, encara que per ad això és més recomanable la tata en punta d'acer, ya que les normals es dobleguen en molta facilitat. La punta esta soldada en el cap de la tacheta.

Història[editar]

La chincheta fon inventada pel rellonger Johann Kirsten l'any 1903 en la localitat de Lychen en Uckermark, Alemanya. Va vendre els seus drets d'invenció a Otto Lindstedt, un empresari, qui va rebre una patent de l'Oficina el 8 de giner de 1904. Lindstedt es va fer ric, mentres Kirsten, el rellonger, permaneixqué pobre. Atres fonts adjudiquen l'invenció de la chincheta al propietari de l'indústria austríaca, Heinrich Sachs en 1888.

Les versions modernes es fabriquen en més manejables "caps" cilíndrics de plàstic.