Cine

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Sala de cine

El cine (abreviatura de cinematograf o cinematografia) és la tècnica de proyectar fotogrames de forma ràpida i successiva per a crear l'impressió de moviment, mostrant algun vídeo (o pelicula, o film, o filme).

La paraula «cine» designa també les sales o teatres en els quals se proyecten les pelicules. Etimologicament, la paraula «cinematografia» fon un neologisme creat a finals del sigle XIX compost a partir de dos paraules gregues. Per un costat κινή (kiné), que significa «moviment» (vore, entre atres, «cinetic», «cinètica», «kinesis», «cineteca»); i per atre de γραφóς (grafós). En aixo s'intentava definir el concepte de «image en moviment».

Com forma de narrar històries o acontenyiments, el cine és un art, i comunament, considerant les sis arts del mon classic, es denomina septim art. No obstant, degut a la diversitat de pelicules i a la llibertat de creació, és dificil definir lo que és el cine hui. No obstant, les creacions cinematografiques que s'ocupen de la narrativa, montage, guionismo, i que en la majoria dels casos consideren al director com el verdader autor, són considerades manifestacions artistiques, o cine art (cine d'art).

Per atra part, a la creació documental o periodistica se la classifica segons el seu genero. A pesar d'açó, i per la participació en documentals i films periodistics de personal en visió propia, única i possiblement artística (directors, fotografs i camarógrafos, entre atres), és molt dificil delimitar la calitat artistica d'una producció cinematografica. L'indústria cinematografica s'ha convertit en un negoci important en llocs com Hollywood i Bombai (conegut com «Bollywood»; un vocabulari bàsic de térmens relacionats en el cine d'Àsia).

Enllaços externs[editar]