Citoplasma

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Esquema d'una cèlula animal, en els orgànuls i atres components subcelulars:
(1) Nucléol
(2) Núcleu celular
(3) ribosomes (els punts chicotets)
(4) Vesícula
(5) Retícul endoplasmàtic rugós
(6) Aparat de Golgi
(7) Citosquelet
(8) Retícul endoplasmàtic llis
(9) Mitocòndria
(10) Vacuola
(11) Citoplasma
(12) Lisosoma
(13) Centríols dins del centrosoma

El citoplasma és la part de la cèlula procariota que es troba dins de la membrana plasmàtica i la part de la cèlula eucariota que es troba entre el núcleu celular i la membrana.[1] Consistix en una emulsió coloidal molt fina d'aspecte granulós, el citosol o hialoplasma, i en una diversitat d'orgànuls celulars que tenen diferents funcions.[2]

La seua funció és contindre els orgànuls celulars i contribuir al seu moviment. El citosol és el lloc a on es produïxen molts dels processos metabòlics de la cèlula.

El citoplasma a vegades es dividix en una regió externa gelatinosa, propenca a la membrana i implicada en el moviment celular, que se nomena ectoplasma i una part interna més fluïda que rep el nom d'endoplasma, que és a on es troben la majoria d'orgànuls.[3] El citoplasma es troba tant a les cèlules procariotes com a les eucariotes i s'hi troben dissolts diversos nutriens que han conseguit travessar la membrana celular.

El citoplasma de les cèlules eucariotes està subdividit per una xàrcia de membranes conegudes com a retícul endoplasmàtic (llis i rugós) que servixen de superfície de treball per moltes de les seues activitats bioquímiques.

El retícul endoplasmàtic rugós està present en totes les cèlules eucariotes (no en les procariotes)[4] i predomina en les que fabriquen grans cantitats de proteïnes per exportar. És continu en la membrana externa de l'embolic nuclear, que també té ribosomes adherits.

Referències[editar]

  1. Foz i Sala, M.; Llauradó i Miret, E. i Ramis i Coris, J. (coordinadors). «Entrada "citoplasma"». Diccionari Enciclopèdic de Medicina . Enciclopèdia Catalana, 2010. [Consulta: 11-01-2010].
  2. Plantilla:Ref-publicació
  3. Nicolás Gillarim A.; Rodolfo Malpartida A.; Gillari Cés P.; Mònica Pastore P.; Fernando Papa Baumgärtner G. i M. Bertona A. (coordinadors). «Letra E». Diccionario Ecológico . Ambiente Ecológico, 2007. [Consulta: 11-01-2010].ISSN 1668-3358
  4. Andres, Mario. «Membrana citoplasmática». Monografias.com , 2007. [Consulta: 26-10-2007].

Vínculs externs[editar]