Compango

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Alguns dels elements que intervenen en el compango.
miniaturadeimage

El compango és l'acompanyament càrnic fumat amprat en l'elaboració de la fabada asturiana, l'olla lebaniega i l'olla montanyesa, consta generalment de choriç, botifarra i cansalada entreverat. És un ingredient típic de les cuines asturiana, càntabra i gallega que s'afig a tot tipo de potajes: en llentilla, cols, etc. Hui en dia pot trobara el compango envasat al buit en la majoria dels supermercats espanyols, generalment de menor calitat.

En Galícia també es denomina aixina a tot aliment càrnic susceptible de ser ingerit acompanyat únicament de pa, a modo d'entrepà o tentempèu.

Els components del compango[editar]

Choriç, botifarra, lacó i cansalada.
Compango de la fabada preparat per a servir en la taula.

Els ingredients solen ser diversos, ademés de la botifarra el choriç i la cansalada, sol haver atres ingredients com: cap de porc, costella fresca, etc.

La botifarra[editar]

La botifarra asturiana del compango és negra, en fort sabor a fum i de sabor fort, conté ceba i es sol escaldar ans de ser empapussada. És dels elements més pesats i difícils de digerir del compango quan s'ampra en una olla. Intervé només en l'última part de cocció de la fabada, ya que se sol trencar. No obstant és costum punchar la seua pell abans de ser introduïda en el caldo per a que no explote en la dialatació de la calor. El seu sabor és inconfundible en la fabada,es pot dir que aporta el màxim sabor.

El choriç[editar]

El choriç asturià és fort de sabor, sol estar curat al fum i conté una gran proporció de pimentó, el color rojós dels guisats en este choriç es deu en part a este ingredient. El choriç i la cansalada se solen posar una hora ans que vaja a terminar la cocció. Solen ser uns choriços de chicotet tamany, 30 cm de llongitut en pell empapussada fina.

La cansalada i lacón[editar]

La cansalada ha de ser entreverat, en abundant carn entre el greix. Sol estar en saladura (Panceta en saladura), en este cas es posa en amere la nit anterior.

Usos[editar]

El compango es pot trobar en els següents plats:

Vore també[editar]

  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Compango de la Wikipedia en espanyol, baix llicència GFDL.