Concha Márquez Piquer

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Maria de la Concepció Márquez Piquer
Cmpiquer.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Cantant
Naiximent: 31 de decembre de 1945
Lloc de naiximent: Buenos Aires, Argentina
Defunció: 18 d'octubre de 2021
Lloc de defunció: Madrit

Maria de la Concepció Márquez Piquer, coneguda popularment com a Concha Márquez Piquer, (Buenos Aires, Argentina; 31 de decembre de 1945 - † Madrit, 18 d'octubre de 2021) fon una cantant valenciana, de nacionalitat espanyola, filla de la gran cantant també valenciana, Concha Piquer.

Biografia[editar | editar còdic]

Filla del torero Antonio Márquez​ i de la célebre tonadera Concha Piquer, fon amadrinada per la llavors primera dama argentina Eva Perón. Des de molt jove va decidir seguir els passos artístics de sa mare i dedicar-se al món de la cançó. En els anys 50 estudià en el Colege que les Mares Concepcionistes tenien en el carrer de la Princesa, en Madrit, intervenint en els festivals nadalencs del Colege.

Comença els seus estudis en la School Of Drama de Londres. Més tart estudia ballet en Conchita Huarte i junt al mestre Juan Solano. En octubre de 1962, en 17 anys va contraure matrimoni en el matador Curro Romero de qui es divorcia en l'any 1982. Debuta als 24 anys en una Gala Benèfica en el Teatre Calderón de Madrit. Un any despuix, el 21 de juny de 1970, feya la seua presentació oficial en una atra gala, en este cas en el Teatre de la Sarsuela, en un recital de 20 cançons i acompanyada d'una orquesta de 35 professors.

L'èxit és fulminant i immediatament és contractada per la companyia discogràfica Columbia en la que grava varis discs. A l'any següent, 1971 vol presentar-se també com a actriu i per ad això elegix un llibre sobre "La Bella Otero", escrit per l'autor Joaquín Calvo Sotelo, el seu títul; Un milló de Roses. Es tracta d'una comèdia musical, en la que es presenta en el Teatre Maravelles de Madrit, permaneixent en cartell més de sis mesos.

Participa en el concurs de TVE Pasaporte a Dublín (1970), a través del que es va elegir representant de TVE en el Festival d'Eurovisió per a l'any 1971, en la que fon elegida la cantant Karina per a representar a Espanya.

De 1971 a 1974 realisa diverses gires per Espanya, presentant-se cada any en Madrit en les sales Florida Park, Pavillon, Cleofás, etc...

En l'any 1975 es presenta de nou en Madrit, en el Teatre Barceló en la comèdia musical Aplausos, que en el seu dia fora protagonisada en Broadway per Lauren Bacall.

En l'any 1976 la rep Mèxic, contractada per la Sala "El Patio", on permaneix a lo llarc de sis semanes, presentant-se cada semana en Televisa, Canal 2, dins del programa que presenta Raul Velasco, Siempre en Domingo.

En 1977 és seleccionada per a representar a Espanya en el Festival de Bulgària, en el que participen 26 països i a on competix en cantants de renom internacional, entre ells Shirley Bassey i Albano. Resulta guanyadora en la cançó "Conjura" que des de llavors porta incorporada al seu repertori.

Durant les següents quatre décades ha centrat la seua trayectòria, essencialment en l'àmbit de la copla, en una extensa discografia, encara que la seua popularitat sempre s'ha vist ombrejada per la fama de la seua mare. També fon autora d'algunes publicacions.

Sobre la seua vida personal, es va casar en l'iglésia de San Jerónimo el Real de Madrit, el 26 d'octubre de 1962 en el torero Curro Romero, en el que tingué dos filles, Concha i Coral,​ esta última tràgicament fallida en novembre de l'any 1986 en accident d'automòvil en els Estats Units,​ als 19 anys. Despuix de separar-se del torero en l'any 1979, va obtindre el divorç en maig de 1982,​ i va contraure matrimoni, eixe mateix any en l'actor Ramiro Oliveros, pare de la seua filla chicoteta, Iris, naixcuda en l'any 1988.

Obres publicades[editar | editar còdic]

  • Sabores: las recetas de mi vida (2001). ISBN 9788427027657
  • Concha Piquer: así era mi madre (2015). ISBN 978849447532010​
  • Memorias de Concha Márquez Piquer: yo misma (2017). ISBN 978849465483111​

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]