Construcció

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Construcció prefabricada

La construcció és l'art o tècnica de construir, és dir, de fer o realisar i portar a bon terme les obres d'un edifici o de fer i portar a bon terme la realisació d'una obra pública com pot ser una carretera, un port, etc.

La construcció, com a part de l'arquitectura, comprén el conjunt de tècniques, materials, processos, arts i oficis per tal de fer les obres d'un edifici o realisar una obra pública.

En la construcció d'edificis o obres públiques es tenen en conte les propietats del terreny i dels materials de construcció, els condicionants dels diferents processos o tècniques aplicades a cada part de l'obra aixina com les accions a que està somés l'edifici a lo llarc de la seua vida útil, com són: el pes dels materials, el pes derivat de l'us de l'edifici o sobrecàrrega, les accions del vent o dels terratrémols, la contaminació atmosfèrica, el risc d'incendi, etc.

La construcció naval o la construcció aeronàutica, etc., són conceptes equivalents a la construcció arquitectònica, referits a les tècniques pròpies de l'ingenieria especialisada en els vaixells, els avions etc.

En el sentit més ampli o general se nomena "construcció" a tot allò que exigix, abans de fer-se, tindre o dispondre d'un proyecte o pla predeterminat, o que es fa juntant diversos components segons un orde determinat. Com a eixemples tenim: les construccions sintàctiques o gramaticals, la construcció musical, les construccions de la ment, etc. Conseqüentment en el sentit més ampli i general, el mot "construcció" es fa servir en diverses disciplines, tant científiques, tècniques o aplicades com en les que corresponen a les humanitats: la gramàtica, la pedagogia, la siquiatria, la teoria de l'art etc.

El mot "construcció" significa també "la cosa construïda", per eixemple quan diem "es tracta d'una construcció sòlida" o "és una construcció de gran complexitat".