Cova de les Maravelles d'Alzira

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

La Cova o Torre de les Maravelles es troba en la partida de Vilella d'Alzira, prop del llímit en el terme municipal de Carcaixent. Esta cova te la peculiaritat de posseir una torre quadrangular erigida en l'any 1912 per a tancar i controlar el seu accés.

La cova està inclosa en el Catàlec de Coves de la Comunitat Valenciana. En l'any 2006 la Comunitat Econòmica Europea l'incloïa en la llista de llocs d'importància Comunitària de la regió biogeogràfica mediterrànea (LIC), per lo que l'entrada a la cova està restringida de l'1 de març a l'1 de decembre.

Història[editar]

La torre fon dissenyada per l'arabiste carcaixentí Juliàn Ribera Tarragó. Crida l'atenció per les seues proporcions i per haver tengut decorats en mosaics els seus murs exteriors, un dels quals, situat en el mur de ponent, en una mija lluna blava, es conserva casi intacte.

La cova presenta dos boques separades per pocs metros. L'utilisada per a la seua entrada es troba en l'interior de la torre quadrangular i dona pas a una galeria descendent de 10 metros, que dona accés a una sala de 35 X 20 X 7 metros, en abundants formacions litogéniques i material clàstic. Explorada en l'any 1880 per Ehlers i Martínez Escalera, es trobà una nova espècie de ratpenat, l'Anillochlamys tropicus, descrita en 1881. Posteriorment, la cavitat fon topografíada per V. Ajado en l'any 1968.