Delaware

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació de Delaware en els Estats Units

Delaware és un dels 50 estats dels Estats Units d'Amèrica, situat en la regió de l'Atlantic Mig. És el segon estat més chicotet en extensió territorial, a soles per darrere de Rhode Island. És també el sext estat menys poblat del país, nomes Dakota del Sur, Alaska, Dakota del Nort, Vermont i Wyoming conten en menys habitants. La seua capital és Dover.

A pesar de la seua chicoteta extensió, Delaware és un gran centre financer. Més de 200 mil empreses tenen la seua sèu en l'estat. Açò succeix gràcies a la lleis estatals que concedixen beneficis fiscals a les companyies que decidixen instalar les seues sèus en l'estat, atraent inclòs a moltes que operen principalment fora d'ell. Este fet donà a l'estat el malnom de The Land of Free-Tax Shopping. Per això, este estat és també un dels majors centres bancaris d'Estats Units. També posseix una forta indústria petroquímica.

Delaware fon inicialment colonisat pels holandesos i pels suecs. Era també una de les Tretze Colònies del Regne Unit. Després de la Guerra d'Independència d'Estats Units, fon el primer estat nortamericà en ratificar la Constitució dels Estats Units, el 7 de decembre de 1787. Per això, l'estat és conegut nacionalment com The First State (El Primer Estat). El nom de l'estat prové del riu Delaware, puix se localisa als margens d'este riu i el seu estuari, la baïa de Delaware. L'orige del nom Delaware, per la seua part, prové de Thomas West Tercer, Baró de La Warr, que fon governador de Virgínia entre els anys 1610 i 1618.

Enllaços externs[editar]