Desert

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Visió global de les zones desèrtiques del planeta.

El desert és un paisage que es caracterisa per l'alta oscilació tèrmica entre el dia i la nit (hi arriben a haver variacions de fins a 50 °C), la gran incidència de raigs solars, l'absència de vegetació i la falta de precipitacions (prenent com a referència que no superen els 250 milímetros l'any).[1][2] Una atra definició possible és la d'aquelles àrees a on es pert més aigua per evapotranspiració que la que cau per precipitació.

Alternativament, també es definix desert com a un lloc despoblat, no habitat per humans ni quasi per cap ser viu. Segons esta definició, també són deserts atres climes més frets com l'àrtic o la tundra. Usualment, pero, a estes zones hi viuen poblacions nómades i itinerants com els beduïns.

Etimologia[editar]

La paraula valenciana desert, aixina com les seues familiars llengües romàniques (com la italiana deserto, la francesa désert o l'espanyola desierto) o l'anglesa desert, prové del mot llatí dēsertum (originàriament "un lloc abandonat"), participi de dēserere, "abandonar". La correlació entre l'aridea i la manca de població és complexa i pot variar en funció de la cultura. Encara que hui dia usem el mot desert per fer referència a un païsage àrit, també s'usa per fer referència a un lloc deshabitat, com quan es parla d'una illa deserta.

Referències[editar]

  1. What is a desert?
  2. According to What is a desert?, this definition is due to Peveril Meigs

Enllaços externs[editar]