Diccionari General de la Llengua Valenciana

De L'Enciclopèdia, informació lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Diccionari General de la Llengua Valenciana

El Diccionari General de la Llengua Valenciana (DGLLV) és el diccionari de la llengua valenciana. Editat i elaborat per Voro López i Verdejo, membre de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana junt a moltes persones que han colaborat i han donat informació a través de la seua Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes. Fon presentat el 20 de decembre de l'any 2010.

El Diccionari General de la Llengua Valenciana arreplega tot el lèxic normatiu valencià en les seues definicions en valencià i l'explicació de les diferents accepcions. És també un diccionari etimològic i conté entrades de llenguages tècnics i especialisats. És el resultat d'un treball de més de dèu anys del Doctor en Filologia En Voro López i Verdejo, Acadèmic de Número i Director de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV, i d'un ampli equip de colaboradors i informants.

Per a realisar el diccionari s'han utilisat els criteris de la lexicografia moderna i tots els diccionaris valencians existents, des del Llibre de Concordances de Jaume March de 1371 o el Liber Elegantiarum de Joan Esteve de 1489 fins als actuals, passant pels de Carles Ros, Josep Escrig, Constantí Llombart, Martí Gadea, Lluís Fullana o Emili Miedes, seguint un criteri d'estricta valencianitat llingüística.

El diccionari dona entrada també a les accepcions que les paraules tenen en l'argot, llenguage coloquial o vulgar. Les formes locals o dialectals també tenen entrada, indicant que es tracta d'un dialectalisme o localisme, i remetent a les formes valencianes generals -si les tenen-.

És un diccionari normatiu, per lo que si la paraula és una variant antiga, dialectal, local..., se remet a formes més generals, recomanables o actuals.

Vore també[editar]

Escut de l'institució

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]